Zbog svog imena smatra se da je on upravljao vetrovima, pa se na današnji dan praznuje, ne rade se teški poslovi da se ne bi Sveti Stefan razljutio i poslao vetar da oduva seljacima seno, slamu, ali i da ne donese razne bolesti. 

Sveti Stefan je slava moreplovaca, oni mu posvećuju posebnu pažnju da bi im dao povoljne vetrove u njihovim plovidbama.

U čast ovog sveca u Srbiji je podigunuto oko 40 hramova, koji nose njegovo ime. Mnogi od njih danas obeležavaju slavu ili preslavu, a neki od njih su Manastir Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru.

Po čuvenoj Bibliji, Sveti arhiđakon Stefan bio je nadahnut silom Duha Svetoga. Poznat je po tome što je pomagao ljudima, a njegova dela našla su se u Svetom pismu Novog zaveta. Prve godine po stradanju i Vaznesenju Hristovom, ovaj svetac putem vere, dobrim delima i rečima podsećao na reči zakona i proroka Starog zaveta.

Pročitajte i: ŽURITE NA POSAO: Evo 4 odlične ideje za POSNI DORUČAK!

Zbog vere koju je nesebično i srčano branio stekao je veliki broj neprijatelja koji su mu uz pomoć lažnih svedoka optužen da je lažno hulio na Boga i Mojsija, zbog čega je bio uhapđeni i osuđen na smrt. 

Ovaj veliki propovednik vere i velikomučenik Stefan imao je oko 30 godina kada je ubijen. Njegove poslednje reči su bile - "Gospode, ne uračunaj im greh ovaj".

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus

Izvor: stvarukusa.rs