Mnogi nemaju ideju šta da jedu dok traje post, zato donosimo nekoliko ideja koji će vam sigurno dobro doći. Prave se brzo i lako, što je mnogima ujutru i te kako važno, naročito ako žure na posao.

HUMUS

300 grama sirovih leblebija ostavite preko noći u vodi

tri kašike tahini paste (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane)

limun

čen belog luka (može i bez, ili dodajte više luka ako volite)

so

četiri kašike maslinovog ulja

Pročitajte i: SRPSKO JELO NAŠIH BAKA: Posni vrćeni krompir u zemljanom đuveču

Leblebije kuvajte dok ne postanu potpuno meke. Stavite ih u blender i dodajte sve ostale sastojke. Za nekoliko minuta dobićete ukusan namaz kojem možete da dodate ljutu ili slatku tucanu papriku, iseckane masline, kisele krastavčiće... Humus možete da jedete kao prilog, ali i kao namaz.

PASTA OD MASLINA

200 grama maslina (zelene, crne ili mešane, kako najviše volite)

šaka sirovih badema

kašičica maslinovo ulja

Masline očistite od koštica, a badem ostavite u hladnoj vodi preko nići i ujutru ga oljuštite i sameljite. Sve stavite u blender, dodajte ulje i za dva minuta ćete dobiti sjajan namaz.

Pročitajte i: Posni krompir paprikaš sa začinima

TUNJEVINA IZ KONZERVE

Ako vam je dosadilo da je jedete kao obrok, izgnječite je viljuškom, sa sve uljem u kojem se nalazila, dodajte pola kašike mlevenih barenih leblebija, malo limunovog soka i to je to. Namažite ovu pikantnu tunjevinu na prepečeni hleb, prekrijte svežom crvenom paprikom, i bićet siti do ručka.

PEČURKE

Bukovaču ili šampinjone, iseckajte, ali ne sasvim sitno, i prepecite ih dok ne porumene na malo maslinovog ulja. Dodajte so i biber, svež iseckani peršunov list, sve dobro promešajte i stavite na parče hleba. Tome možete da dodate i neko sveže povrće po izboru, možda masline ili kisele krastavčiće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus

Izvor: srbijadanas.com