Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUER: EVROPSKA UNIJA ĆE NASTAVITI DA PRATI POSVEĆENOST SLOBODI IZRAŽAVANJA NA ZAPADNOM BALKANU

AUER: EVROPSKA UNIJA ĆE NASTAVITI DA PRATI POSVEĆENOST SLOBODI IZRAŽAVANJA NA ZAPADNOM BALKANU

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Auer, takođe, navodi da će EU glasno govoriti protiv restrikcija ove fundamentalne vrednosti i protiv napada na medije i novinare i da će nastaviti da pruža podršku zaštiti i promovisanju slobodnog, pluralističkog i profesionalnog medijskog okruženja.

Pismo gospodina Auera odgovor je na inicijativu Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope čelnicima Evropske unije, kojom je traženo jačanje monitoringa slobode medija na ovom području, a koja je podneta početkom maja 2018. godine, na Svetski dan slobode medija.

Nakon podnošenja inicijative, Evropska unija je preduzela nekoliko koraka kako bi se unapredila zaštita slobode izražavanja i rada medija i novinara, što je fundament svakog demokratskog društva.

Auer u pismu navodi da su na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, lideri Evropske unije i zemalja članica, uz konsultacije sa partnerima na Zapadnom Balkanu usvojili deklaraciju u kojoj je navedeno da „civilno društvo i mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije“. Takođe, Prioritetna agenda koja je usvojena u Sofiji predviđa konkretnu podršku EU jačanju vladavine prava i dobrom upravljanju u ovom regionu. Usvojena Agenda, pored ostalog, predviđa dodatnu ulogu pravno-savetodavnih misija, jači monitoring reformi i obezbeđivanje podrške za jačanje nezavisnosti i pluralizma medija i civilnog društva na Zapadnom Balkanu kroz Evropsku zadužbinu za demokratiju.

Šef odseka za Zapadni Balkan navodi da je poseban dokaz koliko je sloboda medija značajna za zemlje članice EU dat i u zaključcima Evropskog savjeta u vezi sa procesom proširenja i stabilizacije, koji su usvojeni krajem juna 2018. godine. Evropski savet je u zaključcima naveo da „Situacija u pogledu slobode izražavanja i nezavisnosti medija i dalje predstavlja izrazito ozbiljan problem koji treba odlučno i učinkovito rešiti kao prioritetno pitanje. Potrebno je hitno preduzeti konkretne korake kako bi se izbegla zastrašivanja novinara, pretnje na njihov račun i napadi na njih i kako bi se takvi slučajevi rešavali kada do njih dođe.”

Na kraju, Auer se u ime dvojice predsednika zahvalio Medijskoj asocijaciji Jugoistočne Evrope na angažmanu i regionalnoj saradnji u oblasti zaštite slobode izražavanja i medija.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti