Širom sveta danas se održava Svetski dan kafe, omiljenog napitka mnogih od nas. Veliki broj ljudi danas ne može da zamisli početak dana bez šoljice tople kafe koja podiže i budi ceo organizam.
Ovo piće pije se u celom svetu, a svojom cenom pristupačna je svim ljudima.
Ponekad je kafa izgovor za viđanje sa nekim, uz nju se vode kako oni veoma bitni, tako i sasvim obični svakodnevni razgovori. Uz šoljicu domaće kafe rešavaju se lakše problemi, ona je najbolji prijatelj u hladnim zimskim danima.
Kafa je posle vode najpopularniji i najkonzumiraniji napitak na planeti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se svakog dana popije oko 1.5 milijardi šoljica ovog naptka.
Biljka kafe daje semenke, koje se nakon branja prže, a potom melju i na posletku se od nje pripremaju ukusni napitci kuvanjem u vodi ili mleku.
Ova biljka potiče iz Etiopije, iz oblasti Kafa, po čemu je i dobila naziv. S obzirom da ima više vrsta biljke neke vode poreklo iz Liberije, Gvineje i Sijere Leone. Danas se veći deo gaji u Brazilu, državi koju veliki broj ljudi povezuje sa kafom.
Krajem 15. veka kafu su po Bliskom i Srednjem istoku proširili putnici koji su se vraćali iz Arabije. Arapi su, inače, čuvali tajnu uzgajanja i pripremanja ovog napitka, ali su je Indusi uspešno prošvercovali u Indiju.
Zapravo, transport kafe bio je zakonom zabranjen, pa se njeno širenje svetom započelo krijumčarenjem.
Kafana u početku pripremala i služila samo kafa. Vremenom je ona postala deo kulture. Smatra se da je prva „kafedžinica“ u Beogradu otvorena još sredinom 16. veka, istovremeno kada i u Istanbulu.
Ipak, kafa je u nekim religijama bila zabranjena, čak su je smatrali i đavoljim napitkom. Inače, ljudi tokom istorije iz neznanja nazivali su je i lekom, drogom, osvežavajućom infuzijom, napitkom koji izaziva nesanicu.
Danas se kafa priprema na mnogo različitih načina, sa mlekom i bez njega, topla, hladna, slatka, gorka i sa raznim dodacima.
Nakon što popijete šoljicu kafe dolazi do nervne stimulacije, ona podiže budnost, uzrokuje nesanicu, može dovesti do ubrzanog rad srca, a treba izbegavati preteranu konzumaciju kafe jer ima loš uticaj na krvne sudove.
Bilo kako bilo, danas svi ljubitelji kafe slave ovaj dan, pa i vi skuvajte sebi kafu i uživajte u ovom omiljenom napitku, danas više nego inače.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom