Oktobar se širom sveta obeležava kao Internacionalni dan kafe, omiljeni praznik svih ljubitelja “crnog napitka”

https://www.instagram.com/p/B3A8LQ3BjGb/

Međunarodna organizacija za kafu proglasila je 1. oktobar praznikom svih ljubitelja i proizvođače kafe u svetu, a događaj je prvi put obeležen 2015. godine u Milanu. Većina svetskih proizvođača kafe koristi taj dan za promovisanje svojih proizvodja i besplatno deljenje kafe gostima u kafićima i na štandovima.

https://www.instagram.com/p/B3EaEJ8gMq7/

Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez kafe. Sa njom se dan počinje, uz nju se vode mnogi bitni, ali i sasvim obični razgovori, a pritom je i jedno od jeftinijih pića kojima možete počastiti sebe i druge. Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom sveta i zbog toga, sasvim opravdano, smatra se najpopularnijim pićem na planeti posle vode. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se svakog dana popije oko 1.5 milijardi šoljica ovog napitka.

https://www.instagram.com/p/B3EZ9sSBkzT/

Kafa je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, uglavnom u vodi ili mleku. Biljka od koje se dobija potiče iz Etiopije, odnosno iz oblasti Kafa, po čemu je i dobila naziv. Takođe, neke vrste ove biljke poreklo vode i iz Liberije, Gvineje i Sijere Leone. Danas se pretežno uzgaja u Brazilu, državi koja je mnogima prva asocijacija za ovaj napitak.

https://www.instagram.com/p/B3EZZXJJzH-/

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu