U drevnoj kineskoj grobnici arheolozi su otkrili savršeno očuvane mumije čije su grudi isprskane 3.500 godina starim sirom. Budući da mlečni proizvodi imaju običaj da se brzo razgrađuju, sirevi nisu baš poznati po svojoj dugovečnosti. Međutim desilo se da su uslovi na groblju Male Reke broj 5 na severozapadu Kine – lokalitetu gde su mumije prekrivene sirom pronađene – bili savršeni za očuvanje sira.

„Prvi put zabeležena od strane švedskih arheologa u 1930-im, leži u negostoljubivoj pustinji Taklamakan, jednoj od najvećih na svetu. Misteriozni ljudi iz bronzanog doba sahranili su desetinu svojih preminulih na vrhu velike snežne dine, nedaleko od onoga što je danas prazno rečno korito, u nečemu što izgleda kao veliki drveni čamac. Brodovi su tako tesno upakovani u kravlju kožu da izgledaju kao da su vakumirani. Kombinacija suvog pustinjskog vazduha i slanog tla sprečilo je raspadanje u neverovatnoj meri.“, navodi Amerika Danas.

Sir, međutim nije značajan samo po svojoj starosti; otkriće je dovelo do saznanja o drevnoj tehnologiji za njegovu proizvodnju. Analize su pokazale da je sir napravljen od mešavine bakterija i kvasca, stvarajući nešto poput današnjeg kravljeg belog sira, koji je takođe bio bez laktoze.