U kraljevoj vinariji na Oplencu 17. i 18. maja biće održan prvi šumadijski Festival vina, najavilo je danas Udruženje vinara Šumadije.

Predsednik Udruženja, Božidar Aleksandrović, rekao je da će Festivalom vina u Topoli, gde je začeto moderno srpsko vinogradarstvo i vinarstvo, praktično biti inicirana ideja proizvođača da Šumadiju pretvore u srpsku Toskanu.

"Svoje proizvode će na festivalu izložiti 14 registrovanih proizvođača vina i članova Udruženja vinara Šumadije, od kojih su pet iz Topole", kazao je on i dodao da je cilj festivala da šumadijska vina sa tradicijom budu prepoznatljiva ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Prema njegovim rečima, u okviru festivala biće otvorene i izložbe likovnih radova poznatih slikara, čija je večita inspiracija vino a u program ove manifestacije biće uključeni i poznati srpski književnici, među kojima je i Dobrica Erić.

Aleksandrović je istakao da bi razvoj vinogradarstva u Šumadiji, uticao i na razvoj ugostiteljstva i turizma.

Kraljeva vinarija, gde će se održati dvodnevni Festival vina, prema rečima upravnika Zadužbine Karađorđevića, Dragana Reljića, ove godine će prvi put biti uključena u manifestaciju "Noć muzeja", i za posetioce će biti otvoreno pet istorijskih objekata iz dinastije Karađorđević.

Na konferenciji za novinare je rečeno da će u okviru festivala, biće organizovane i panel diskusije, na temu turističkog potencijala Šumadije, kao vinske destinacije, prezentacija gastronomske turističke ponude ovog kraja Srbije a biće organizovan i "šumadijski bluz".

Izvor: Tanjug