Pored soli, biber spada u najzastupljenije začine na svetu i nalazi se na trpezama na svim meridijanima, piše Hafington post. Njegova prepoznatljiva aroma dodaje posebnu notu slanim, ali i slatkim specijalitetima. Za sve ljubitelje pikantnih kulinarskih majstorija, otkrivamo nekoliko zanimljivosti o biberu.

1. Biber je voće. Crni biber je loza iz porodice Piperaceae. Zrna bibera su plod ove loze koja može da poraste i do četiri metra.

2. Biber potiče sa juga Indije. U kulinarstvu se osušena zrna bibera koriste još od 2000. godine pre nove ere.

3. Zbog čega postoji više različitih boja bibera. Zeleni biber je nezrelo, osušen plod. crni biber je skuvan, pa tek onda osušen. Beli biber potiče od zrelih, ali ne potpuno sazrelih plodova kojima je uklonjena kožica. Crveni biber su potpuno sazreli plodovi i veoma su retki.

4. Vijetnam je najveći proizvođač bibera. Posle Vijetnama, biber se najviše proizvodi u Indiji, Brazilu i Indoneziji.

5. U Srednjem veku, biber se koristio kao sredstvo plaćanja. Nekada je biber bio vredan kao zlato.

6. Biber se vekovima koristio u medicinske svrhe. Biber se koristio za lečenje tegoba sa varenjem, zatim je uziman kako bi povećao apetit, ali i kao sredstvo za ublažavanje bolova.

7. Prema legendi, zrna bibera su pronađena u nozdrvama egipatskog faraona Ramzesa Drugog. Ovaj čuveni vladar je sahranjen 1213. godine pre nove ere, a biber je korišćen u procesu balsamovanja.

8. Od bibera se zaista kija. biber sadrži alkaloid piperin, koji može da nadraži nervne završetke u nozdrvama i izaziva kijanje kako bi se hemikalije izbacile. Upravo piperin daje biberu karakterističnu aromu.

9. Biber je začin kojim se najviše trguje u svetu. Ova namirnica se poznata i po nazivu "kralj začina".

10. Najbolji je sveže samleven biber. Ako želite da izvučete najbolju aromu iz bibera, sameljite ga sami - sveže samleven biber je ukusniji i ima jači miris od kupljenog mlevenog.