Hrana kojoj se prepuštamo kada smo loše volje, u nadi da će da nas uteši, i nema baš neki uticaj na naše raspoloženje, pokazali su rezultati istraživanja.

Američki naučnici su došli do otkrića da su studenti koji su bili loše volje bili jednako oraspoloženiji nakon izvesnog vremena, bez obzira da li su jeli omiljenu "hranu za utehu", drugug hranu ili nisu ništa jeli, piše Dejli mejl.

Ovo istraživanje može pomoći osobama koje imaju probleme sa suvišnim kilogramima ili žele da se hrane zdravije.

Kao deo studije, naučnici su od studenata dobili informacije o njihovoj omiljenoj hrani. Zatim su ispitanicima puštali inserte iz tužnih filmova.

Polovina ispitanika je nakon toga jela svoju omiljenu hranu, a druga polovina je jela hranu koju voli, ali koja ne spada u omiljenu "hranu za utehu".

Nakon toga je ispitivano raspoloženje studenata. Rezultati su pokazali da se raspoloženje studenata koji su jeli omiljena jela nije razlikovalo od raspoloženja ostalih ispitanika.

Kada su istraživanja ponovljena, polovina je jela omiljenu hranu, a polovina nije jela ništa. Ni posle toga se raspoloženje ispitanika nije razlikovalo.

Naučnici su zaključili da naša omiljena hrana ipak nema moć da nas oraspoloži.

Međutim, naučnici su izjavili da ovo istraživanje ima određena ograničenja, od kojih je najvažnije to što je ispitivan samo jedan oblik neraspoloženja, uzrokovan gledanjem tužnih video snimaka.

Stručnjaci savetuju da nije loše da se povremeno prepustite uživanju u omiljenoj hrani ako mislite da će vam to pomoći da se osećate bolje, ali vodite računa da ne preterujete u količini.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa