Specifičnu narandžastu boju povrću, poput šargarepe i bundeve daje beta karoten, biljni pigment koji telo pretvara u vitamin A (retinol). Ukoliko se u vašoj krvi nađe veće prisustvo ove materije, to će rezultirati narandžastom bojom vaše kože.

Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu

Karotenoidi su biljne materije koje deluju kao snažni antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva, a nalazimo ih u narandžastom, žutom, crvenom i zelenom voću i povrću, koji ih štite od stalne izloženosti sunčevim ultraljubičastim (UV) zracima i od drugih opasnih uticaja iz okoline.

Pogledajte i Lekovita svojsva bundeve

Kako biste proverili da li se u vašem organizmu nalazi previše beta karotena, pogledajte svoje dlanove i stopala. Budući da je na ovim mestima koža jako debela, upravo je ovde prisustvo beta karotena u većim koncentracijama najočiglednije.

Ukoliko primetite narandžastu boju vaše kože, ne paničite, kažu stručnjaci. Povećana koncentracija beta karotena obično nema nikakve zdravstvene posledice, već se može raditi isključivo o estetskom i kozmetičkom problemu.

Vrlo retko narandžasta boja kože nema nikakve veze sa prisustvom beta karotena u krvi, već može biti posledica usporenog rada štitne žlezde ili pak oslabljene funkcije bubrega ili jetre. Ukoliko sumnjate na nešto od ovoga, svakako se posavetujte sa vašim lekarom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: klix.ba