Osobe koje češće piju čaj i sok od pomorandže izložene su manje riziku od raka jajnika, pokazuje istraživanje. Studija koja je trajala 30 godina pokazala je da sastojci čaja i citrusa imaju zaštitnu ulogu u organizmu, piše Dejli mejl.
Naučnici s Univerziteta Ist Anglia, proučavali su način ishrane 171.940 žena, starosti od 25 do 55 godina, u trajanju od tri decenije. Rezultati su pokazali da su žene koje su jele hranu bogatiju antioksidantima flavonoidima, poput čaja, crnog vina i citrusa, bili izložene manjem riziku od raka jajnika. Taj rizik je manji za 31 posto kod žena koje su češće pile čaj i 21 procenat kod osoba koje su uzimale dosrta citrusnog voća.
Flavonoidi imaju brojne blagodeti, popravljaju zdravlje krvnih sudova i sprečavaju upale.
Iako su rizici i uzroci razvoja raka jajnika veoma složeni, zdrav način života može smanjiti rizike, tvrde naučnici.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom