Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Čaj i citrusi mogu smanjiti rizik od raka jajnika

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Naučna studija je pokazala da hrana bogata flavonoidima može smajniti rizik od pojave raka jajnika za trećinu.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Osobe koje češće piju čaj i sok od pomorandže izložene su manje riziku od raka jajnika, pokazuje istraživanje. Studija koja je trajala 30 godina pokazala je da sastojci čaja i citrusa imaju zaštitnu ulogu u organizmu, piše Dejli mejl.

Naučnici s Univerziteta Ist Anglia, proučavali su način ishrane 171.940 žena, starosti od 25 do 55 godina, u trajanju od tri decenije. Rezultati su pokazali da su žene koje su jele hranu bogatiju antioksidantima flavonoidima, poput čaja, crnog vina i citrusa, bili izložene manjem riziku od raka jajnika. Taj rizik je manji za 31 posto kod žena koje su češće pile čaj i 21 procenat kod osoba koje su uzimale dosrta citrusnog voća.

Flavonoidi imaju brojne blagodeti, popravljaju zdravlje krvnih sudova i sprečavaju upale.

Iako su rizici i uzroci razvoja raka jajnika veoma složeni, zdrav način života može smanjiti rizike, tvrde naučnici.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti