Osobe koje češće piju čaj i sok od pomorandže izložene su manje riziku od raka jajnika, pokazuje istraživanje. Studija koja je trajala 30 godina pokazala je da sastojci čaja i citrusa imaju zaštitnu ulogu u organizmu, piše Dejli mejl.
Naučnici s Univerziteta Ist Anglia, proučavali su način ishrane 171.940 žena, starosti od 25 do 55 godina, u trajanju od tri decenije. Rezultati su pokazali da su žene koje su jele hranu bogatiju antioksidantima flavonoidima, poput čaja, crnog vina i citrusa, bili izložene manjem riziku od raka jajnika. Taj rizik je manji za 31 posto kod žena koje su češće pile čaj i 21 procenat kod osoba koje su uzimale dosrta citrusnog voća.
Flavonoidi imaju brojne blagodeti, popravljaju zdravlje krvnih sudova i sprečavaju upale.
Iako su rizici i uzroci razvoja raka jajnika veoma složeni, zdrav način života može smanjiti rizike, tvrde naučnici.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus