Osobe koje na dnevnom jelovniku imaju hranu bogatu vlaknima imaju veće šanse da dožive duboku starost, pokazali su rezultati istraživanja koje je obuhavtilo skoro milion ljudi.

Kineski naučnici smatraju da je to zbog toga što vlakna imaju moć da smanje rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, moždanog udara i nekoliko vrsta raka, piše Dejli mejl.

Naučnici s Univerziteta u Šangaju su prikupili podatke 17 različitih istraživanja koja su obuhvatila skoro milion ljudi, uglavnom iz Evrope i Amerike.

Pogledajte  i 5 namirnica bogatih vlaknima

Na osnovu toga koliko su vlakana konzumirali, ljudi su bili grupisani u pet grupa. Rezultati su pokazali da su osobe koje su unosile najviše vlakana imali 16 procenata manji rizik od smrti u odnosu na osobe koje su jele najmanje vlakana.

Ovi rezultati pokazuju da postoji značajna povezanost unosa hrane bogate vlaknima i rizika od hroničnih oboljenja, kao što su kardiovaskularna oboljenja i rak.

Međutim, stručnjaci ne sugerišu da će isti efekat na zdravlje imati i uzimanje vlakana u obliku suplemenata. Zbog toga preporučuju da svaki obrok sadrži sveže voće i povrće, cela zrna žitarica, mahunarke, semenke ili orašaste plodove.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa