Jeste neverovatno, ali hleb ima toliko različitih karakteristika i često je nosilac nekih kultura, tradicija i običaja. Argeta zna koja je dobra strana hleba i baš kroz njega želi da se zahvali svima u Evropi, gde je proglašena za br.1 mesni i riblji namaz i to po izboru potrošača. Zbog toga je svim ljubiteljima dobrog domaćeg hleba i ukusnih namaza od najkvalitetnijih komada mesa i ribe, bez konzervansa, veštačkih boja, pojačivača ukusa, palminog ulja i glutena ponudila čitavu stranicu ukusnih recepata za savršene hlebove.

Mi smo se danas odlučili za Naan, indijski hleb, ali na Argetinoj stranici ukusnih recepata za savršene hlebove možete pronaći još puno ideja kako da napravite idealnu zakusku za goste, savršen doručak za čitavu porodicu, porodični ručak ili party druženje sa ekipom.
Odvedite svoje goste na put do Indije pravo iz vaše kuhinje – karta je jedan zalogaj indijskog hleba koji možete napraviti brzo i sa zagarantovanim uspehom.

  • Sve što vam je potrebno za pripremu indijskog hleba Naan je:
  • 270 g belog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 120 ml vode
  • 125 g običnog čvrstog jogurta
  • 0,5 kašičice soli
  • 1 kašika ulja
  • 7 g suvog kvasca
  • Za pečenje i premaz:
  • 1 kašika ulja
  • 3 kašike putera

Priprema:

U činiju sipajte brašno, šećer, so i kvasac i dobro promešajte. Kada se sve sjedini u sredini mešavine napravite udubljenje i u njega ulijte ulje, jogurt i vodu. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa, a zatim testo dodatno mesite otprilike 7 minuta. Preporučujemo da koristite kuhinjski mikser kako biste lakše i brže sjedinili sastojke, jer je masa prilično lepljiva. Kada ste dobro umesili, posudu sa testom pokrijte kapom za tuširanje ili vlažnom krpom i stavite je na toplo mesto u kuhinji. Ostavite testo sat vremena kako bi naraslo.

Slika 1..jpg
Argeta 


Nakon što je testo nadošlo, prevrnite ga na površinu posutu brašnom i oblikujte hlepčić. Prepolovite ga po dužini, a po širini ga tri puta zasecite da biste dobili 8 komada otprilike jednake veličine. Komade testa dlanovima oblikujte u kuglice tako da prstima vučete testo sa svih strana u jednu tačku, čime dobijate oblik kuglice. U šoljici pripremite 3 kašike putera i otopite ga u mikrotalasnoj rerni ili na pari. Istovremeno, uključite drugu ringlu na srednju temperaturu i dobro zagrejte tiganj sa debelim dnom. Dok se tiganj zagreva, svaku kuglicu testa razvaljajte u jako tanak disk. Diskove testa pecite u tiganju sa svake strane, otprilike malo više od minut, dok ne dobiju tamne tačke sa svake strane.

Slika 2..jpg
Argeta 

Pečeni hleb slažite na tanjir, a svaki komad odmah nakon pečenja odozgo namažite otopljenim puterom. I dok pripremate zakusku za svoje najbliže, pred vama je težak izbor – koji od mnogih Argeta br. 1 mesnih i ribljih namaza u Evropi se najbolje slaže uz ovaj specijalitet?

Prijatno!

Slika 3..jpg
Argeta