Uzgoj pilića traje oko nekoliko hiljada godina, ali je piletina u našoj ishrani znatno kraće. Živina se u šestom milenijumu pre nove ere uzgajala u Aziji i Kini za ritualne svrhe i, često, borbe petlova, ali novo istraživanje arheologa s Univerziteta u Haifi pronašlo je vezu između kulinarstva i pilića u Mareši, i to u 400. godini pre nove ere, piše nationalgeographic.rs.
Pogledajte i 5 grešaka u pripremi piletine
Naime, arheolozi su pronašli veliki broj pilećih kostiju na području nekadašnjeg grada Mareše, što ukazuje da su stanovnici ovog grada uzgajali živinu i zbog obreda i zbog ishrane. Veći broj kostiju je kokošijeg porekla, a uočeni su i tragovi noža, što ukazuje da se pileće meso koristilo za ishranu.
Očigledno je da su stanovnici ovog grada uživali u belom mesu mnogo pre svojih suseda, dok je piletina u Evropi počela da se jede kasnije. Smatra se da su Evropljani za uživanje u pilećem mesu čuli upravo od stanovnika Azije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus