Pogledajte 6 jednostavnih i zdravih navika u ishrani Italijana koje će vam pomoći da produžite svoj životni vek.
1. Koriste kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje
Italijani koriste visoko kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje u skoro svemu što jedu. Naglašavamo visokog kvaliteta, jer na tržištu postoji svašta sa etiketom visokog kvaliteta. Ova vrsta maslinovog ulja nije jeftina. Ako je ulje italijansko, uverite se da je zapravo napravljeno u Italiji, a ne samo flaširano tamo. Takođe proverite da li držite maslinovo ulje dalje od izvora toplote. Treba da se čuva u tamnim bočicama i na hladnom mestu kako bi zadržalo svoje zdrave antioksidanse.
Pogledajte i 6 recepata za italijanske specijalitete
2. Jedu sveže povrće
Što se povrće duže kuva, više gubi svoje hranljive sastojke i vitamine. U stvari, najbolje je da se opredelite za sveže povrće i jedete ga što češće. Takođe, što je povrće duže u frižideru više gubi svoje hranljive sastojke. Zato, neka vam pređe u naviku da kupujete dosta svežeg povrća i da ga jedete uz svaki obrok. To mogu biti:kupus, brokoli, špargle, artičoke, paradajz.
Pogledajte i 10 pravila ishrane kojih se pridržavaju Italijanke
3. Koriste često beli luk u svojim jelima
Italijani svako veče pojedu 2 čena belog luka i tako imaju manje šanse da se prehlade. A miris belog luka neutrališu tako što žvaću zrna kafe. Vredi pokušati.
4. Jedu mahunarke
Italijani konzumiraju mnogo mahunarki svih vrsta. Sočivo, grašak, pasulj, soja. One se skuvaju veoma brzo, za 15ak minuta. Dodajte im malo soli i ekstra devičanskog maslinovog ulja i imaćete instant zdrav obrok.
Pogledajte i 10 zlatnih pravila italijanske kuhinje
5. Izbegavaju prerađenu hranu, soseve, i smrznute obroke
Italijani obično kuvaju sveže namirnice i izbegavaju gotova smrznuta jela. Oni su puni konzervansa i nisu zdravi. Dodaci hrani za Italijane su jednostavni: maslinovo ulje, sirće, so i sveže začine.
Pogledajte i Italijanska kuhinja: Ove stvari radimo pogrešno
6. Jedu samo tamnu čokoladu
Ali ne preteruju u tome.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom