Mnoge dijete i zdravi režimi ishrane podrazumevaju izbegavanje šećera. To se polazalo posebno teško osobama koje ne mogu da popiju kofeinske napitke bez dodatka šećera.
Pogledajte i Prirodne zamene za šećer
Naičnici s Univerziteta Jork su došli do otkrića da šećer ne služi samo da ubalži gorčinu napitaka, već menja čitav hemijski sastav kafe ili čaja.
Naime, kofein je zaslužan za gorak ukus napitaka. Dodatkom šećera molekuli dolazi do grupisanja molekula kofeina, pa tako dolazi do manje stimulacije receptora za ukus.
Sada vam je možda jasnije zašto je toliko teško odreći se slatke kafe.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus