Ovo je zaključak jednog nedavno sprovedenog istraživanja u kom su učesnici koji su svakodnevno konzumirali đumbir imali 28%  manje upala debelog creva u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Inače, poznato je da  ljudi sa visokim brojem zapaljenja debelog creva imaju povećane šanse za razvoj upaljenih lezija u kancer.

U studiji koja je sprovedena na zdravim ljudima meren je nivo supstance PGE2, hormona koji telo oslobađa ukoliko ima neku upalu.

Na početku eksperimenta urađena je biopsija debelog creva kod ispitanika i ona je ponovljena nakon određenog vremena. Rezultati su pokazali da se nivo PGE2 smanjio kod pacijenata koji su uzimali đumbir, a da je kod onih koji su uzimali placebo ostao skoro nepromenjen.

Suzana Zik, asistent profesora na "University of Michigan Medical School", jedana od učesnica ovog istraživanja, rekla je da sledi nova studija sa ciljem da utvrdi kako đumbir utiče na smanjenje pomenutog hormona. "Ukoliko se utvrdi da ima isti uticaj kao i lekovi inhibotori COX-2, zaključak će biti da đumbir može uticati i na smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja", rekla je Suzana Zik.

Neki naučnici u svom komentaru ove studije navode da su pomenuta 2 g ekstrata đumbira ekvivalentni količini od 20 grama svežeg korena, a utvrđeno je da je ta količina inače najveća moguća koju organizam može da toleriše da ne bi došlo do gastrointestinalnih smetnji.

Uprkos tome, rezultati ove studije su svakako korisni i pokazuju da i uvođenje manjih količina đumbira u ishranu svakako može biti korisno.