Aperitiv Aperol nastao je u 19. veku u regiji Veneto, na severu Italije. Sadrži samo 11% alkohola, bogatog je i kompleksnog ukusa i sastoji se od mešavine kvalitetnog bilja, korenja i citrusa.  Njegov originalni i tajni recept ostao je nepromenjen od samih početaka do danas. Predstavljen je na međunarodnom sajmu u Padovi, 1919.godine od strane braće Barbieri i kao takav je ubrzo postao omiljen u Italiji. Dobio je naziv po francuskoj reči "apero" koja znači aperitiv. Tokom vremena u njegovom ukusu počela je da uživa i cela Italija, a povod za ispijanje ovog pića je mogao da bude različit, da li kao piće kojim treba započeti lep dan, do izuzetnog večernjeg aperitiva.

Osvežavajuće piće Aperol Spritz predstavlja mešavinu sočnih citrusa, penušavog vina i kisele vode. Danas on predstavlja jedinstven simbol živopisne atmosfere Venecije, Milana, Rima kao i drugih velikih gradova Italije, a ovog leta osvežiće i Srbiju. Svi koji uživaju u suncu, moru, plaži, sada mogu da se prepuste jedinstvenom ukusu ovog originalnog pića, intezivne narandžaste boje, koje donosi duh Italije u jednom trenutku. Recept, za pravljenje ovog pića, u potpunosti je prenet i našim barmenima, tako da se ukus Aperol Spritza u Srbiji savršeno poklapa sa onim iz Italije.

Aperol Spritz možete i sami napraviti i uživati u njegovom osvežavajućem ukusu.

Potrebno je:
3 dela penušavog vina
2 dela Aperol-a
1 deo kisele vode
malo leda i kriška pomorandže

Priprema:
U veliku čašu staviti led i krišku pomorandže. Sipati prvo penušavo vino, potom Aperol i na kraju dodati malo kisele vode. Važno je pratiti redosled sipanja sastojaka kako bi se izbeglo izdvajanja Aperola na dnu čaše.