Prema definiciji, ratatui je gulaš od povrća u Provansi, koji se obično sastoji od patlidžana, tikvica, luka, zelene paprike, paradajza i belog luka, poslužen vruć ili hladan.
Ratatui potiče iz (današnje) Nice, gde su je stvorili provansalski seljani. U početku je to bilo jelo siromašnih poljoprivrednika i pripremalo se tokom leta kada je bilo dostupno sveže povrće.
Postoji nekoliko različitih shvatanja o tome kako je ratatui dobio ime: „touiller“ je francuski glagol koji znači „uzburkati“. Prvi deo reči „rata“ znači „krupan gulaš“.
Odlična stvar kod ovog jela je njegova svestranost - može se kuvati na različite načine, koristeći različite sastojke. Ako želite, možete se zabaviti jelom jer se može prilagoditi sastojcima koje imate pri ruci i vašim ličnim preferencijama.
Mi vam predstavljamo recept sa piletinom, nesvakidašnju fuziju sa mesom.
Prijatno!