Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Taste the world from your kitchen: Leskovac, rodno mesto pljeskavice

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Mladima i starima, lokalcima i gostima, Leskovac je Meka roštilja, mesto odakle potiče i gde nastaje jedna od najvećih autentičnosti Srbije - pljeskavica.

Izvor: Promo

Sačinjena od posebne mešavine mesa i začina, pljeskavica je brend čiji originalan recept niko nikada nije izneo iz grada. Čuvena leskovačka Roštiljijada, sedmodnevni festival roštilja i gurmanluka, svake godine okuplja hiljade gurmana koji uživaju u opojnim ukusima i mirisima čudesnih leskovačkih delicija: ćevapa, pljeskavica, uštipaka, kobasica, mućkalice i svih mogućih delikatesa sa roštilja.
U Leskovcu je rođena pljeskavica, a u nastavku teksta je recept koji je čist hedonizam za nepca. Mi ga delimo sa vama, a vi podelite večeru ili ručak sa ljudima koje najviše volite.

Leskovačka pljeskavica (za četiri osobe)

Sastojci:

  • 300 g mlevene svinjetine
  • 300 g mlevene junetine
  • 150 g crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika ljute tucane paprike
  • biber
  • so

Prilog:

  • lepinja
  • par listova zelene salate
  • ajvar
  • pavlaka
  • paradajz
  • luk crni

Možda će vas zanimati

Priprema:

Mleveno meso sjediniti, pa mu dodati narezan luk, beli luk i začine. Dobro izmešati, pa oblikovati u pljeskavice veličine dlana. Peći na roštilju ili livenom tiganju sa obe strane dok meso ne porumeni.

Lepinje preseći na pola. Donju, unutrašnju polovinu namazati ajvarom, pa preko pavlakom. Između stranica lepinje po želji redati povrće i jedan komad mesa.

Služiti odmah, toplo.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti