Agnolotti je spljoštena testenina koje se preklapa nadevom od mesa ili povrća i malkice podseća na raviole. Razlika je u tome što se ravioli pripremaju od dva dela testenine isečena na kvadrate, dok se agnolotti prave od jednog komada koji se preklopi.

Italijani su poznati po fenomenalnim pričama koje stoje iza njihovih jela i zato ih volimo jer svako jelo ima priču, dušu i osmeh. Legenda o agnolotti testenini kaže da je nastala u Pijemontu na proslavi kraja opsade. Tadašnji markiz zamolio je svog kuvara Angelota da pripremi bogatu večeru za slavlje, ali kada je proverio ostavu, kuvar je shvatio da nije ostalo mnogo hrane. Zato je odlučio da koristi ostatke mesa od prethodnih dana i stavi ga u testenine. Markiz je obožavao to jelo i u čast kuvara koji ga je osmislio, nazvao ga je Agnolot.

Priprema agnoloitja je vrlo jednostavna, a mi smo iz Italije doneli ukusan recept koji će vam stvoriti ukus Italije na usnama.

Prijatno!

Agnolotti sa blitvom i sirom

Sastojci:

Za testo:

  • 400g brašna
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • Za fil:
  • 400g mlade blitve
  • 80g krem sira
  • 2 čena belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • so, biber
  • malo putera
  • izrendan parmezan

Priprema:

Zamesiti testo od potrebnih sastojaka. Testo je potrebno mesiti bar 10 minuta kako bi omekšalo. Nakon što je testo umešano, zaviti ga u providnu foliju i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi 40 minuta. Dok testo odmara, potrebno je pripremiti fil. U vok dodati masilnovo ulje i beli luk. Dinstati dva minuta, pa dodati blitvu i začine. Dinstati sve zajedno još desetak minuta. Blitva je spremna kada sasvim omekša i izgubi pola svoje zapremine. U posebnu posudu sipati krem sir. Dodati mu blitvu, pa sve dobro promešati.

Testo podeliti na tri jednaka dela i izraditi ga što tanje na mašini sa pripremanje testenine. Staviti onoliko kašičica fila koliko može da stane duž donje polovine izrađenog testa, vodeći računa da između svakog dela fila bude par cm razmaka. Nežno preklopiti gornju polovinu testa i spojiti je sa donjom ivicom. Rukama pritisnuti sve ivice, pa ih lagano uštipnuti kako bi dobile karakterističan izgled. Staviti duboku posudu sa posoljenom vodom na vatru da prokuva. U međuvremenu u tiganju na srednjoj vatri istopiti puter. Svaki deo testa ubacite u prokuvalu vodu i kuvajte dva minuta. Kada je testo skuvano, prebacite ga u tiganj sa otopljenim puterom i pecite oko četiri minuta.

Služiti toplo sa dodatkom sveže izrendanog parmezana preko.

Promo Agnolotti je vrsta testenine koja potiče iz Pijemonta u Italiji i kod nas je manje zastupljena u odnosu na tortellini, špagete, raviole...