Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Cook Like a Master Chef: Obožavate ovaj sir, a da li znate šta je caseus parmensis?

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Parmezan je plod drevne tradicije koju su u srednjem veku započeli benediktinski monasi.

Izvor: Promo

I kvalitet njegovih sastojaka i način pripreme ostali su nepromenjeni tokom vremena i nije iznenađujuće što je Parmiđano Ređano dobio atest koji štiti njegove jedinstvene karakteristike.

Parmiđano Ređano o je tvrd sir koji se odlikuje malim udelom vode i periodom starenja koji može varirati od najmanje 12 meseci do više od 30 godina. Specijalitet se proizvodi se u provincijama italijanskih gradova Parme, Ređo Emilija, Modena, Mantova (desno od reke Po) i Bolonja (levo od reke Reno).

Možda će vas zanimati

Poreklo parmezana datira iz 12. veka, a ima izvora koji tvrde da mogao biti i stariji. Prvi proizvođači ovog sira bili su monasi benediktinci iz manastira smeštenih u ravnicama oko gradova Parme i Ređo Emilije. Zahvaljujući izvrsnom mleku proizvedenom na lokalnim pašnjacima i soli koja dolazi iz poznatih solana Salsomađore, monasi su oživeli vrstu hrane koja, osim što je hranljiva, otvara i apetit, a istovremeno može da se čuva dug vremenski period,. U to vreme, to je vrlo dragocena karakteristika.


Stoga ne bi trebalo da čudi veliki uspeh koji je ova delicija odmah postigla: „caseus parmensis“ (prvo ime Parmiđano Ređano), zahvaljujući relativnoj lakoći transporta, vrlo brzo je počeo da se prodaje širom Italije i postupno u ostatku Evrope. Tokom godina monasi su izgubili ekskluzivnost u proizvodnji, da bi primat preuzele bogate aristokratske porodice, a jednostavni građani sa snažnim zanatlijskim umećem.

Na stolovima renesansnih banketa ima mnogo dokaza o velikom uspehu „parmskog sira“. Stoga nije slučajno što su 1612. godine glavne osobine parmezana prvi put overene u dokumentu koji je snažno podržao vojvoda Ranućo I Farneze. Parmezan je sinonim za tradiciju: dovoljno je reći da je način njegove pripreme ostao nepromenjen vekovima, sa jedinim izuzetkom upotrebe zagrevanja sirutke i pare početkom 1900. godine. Želja za zaštitom koju je pokrenuo vojvoda od Parme postepeno je rasla da bi kulminirala osnivanjem, 1954. godine, „Consorzio del Parmigiano Reggiano ''.

Mi vam predstavljamo maestralan ramstek u korici od parmezana, specijalitet kuhinje restorana Butik 3, koji se sprema lako, a jede lagano, okrepljen hladnim gutljajima Coca-Cole.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti