Prolećne rolnice su sezonsko jelo koje se priprema tokom prolećnog festivala. Omiljena slana rolnica ima dugu istoriju i, pre nego što zamotamo najukusnije rolnice na svetu, hajde da odmotamo njihovu istoriju.
Pripovedanje kaže da je prva verzija prolećnih rolnica napravljena još za vreme čuvene kineske dinastije Jin. Prolećno jelo - tako su ga zvali. Ljudi bi u čast proleća pravili tanke kolače sa brašnom i jeli ih sa povrćem i voćem na početku prolećne sezone. Uživali su u rolnicama kao poklonu ili blagoslovu od rodbine. Kasnije je jelo evoluiralo u „prolećne kolače“, a mi ga danas znamo kao “prolećne rolnice”.
Odmotavanje istorije vodi nas u dve dinastije kasnije: prolećni kolač je poboljšan tokom dinastije Tang, a recept su imali i bogati i siromašni, nije bilo klasnih razlika, s tim što su siromašni dodavali šargarepu i celer u predjelo, dok su bogati obogaćivali ukus sastojcima poput spanaća, klica pasulja, jaja, kuvanog mesa, drugih prženih jela i sosova. Kada je nastupila era Song, prolećno jelo postalo je luksuzan obrok za carsku palatu.

Sada je ovo predjelo veličine dva, tri zalogaja ispunjeno mnogobrojnim sastojcima. Posluženo hrskavo i zlatno - smeđe boje, zalogaj će razbiti ukuse pri prvom hrskanju.

Kao što smo obećali, evo jednostavnog recepta za prolećnu rolnicu koji možete isprobati kod kuće i podeliti ga sa onima koje volite jer zajedno je ukusnije!

Krenite sa na još jedno kulinarsko putovanje.

Promo Prolećne rolnice

Prolećne rolnice

Sastojci:

3 lista kora za pitu
20ml susamovog ulja
2 šargarepe
1 paprika
350g kupusa
1 crni luk
2 kašike soja sosa
biber, so
ulje za prženje

Priprema:
Povrće očistiti i oprati. Kupus iseći nožem na tanke rezance. Luk iseči na listiće. Šargarepu izrendati, ili iseći na vrlo tanke rezance. Papriku iseći na što tanje rezance.

U tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati iseckan luk i dinstati nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Dodati iseckanu papriku i dinstati minut, dva. Dodati izrendanu šargarepu i dinstati dva minuta, konstantno mešajući.
Dodati iseckan kupus, pa dinstati par minuta sve zajedno. Dodati soja sos i biber. Promešati.

Soja sos je slan, pa bi nadev trebalo probati pre dodavanja soli. Dinstati dok sva tečnost ne ispari, što će biti vrlo brzo. Ostaviti da se ohladi. Odvojiti 3 lista kore, pa svaki iseći na 4 jednaka kvadrata. Dobićemo 12 kvadrata za 12 rolnica.

Postaviti kvadrat na radnu površinu, pa na jedan kraj kore staviti kašiku fila, preklopiti bočne strane i urolati. Drugi kraj kore premazati uljem ili vodom i zalepiti u rolnicu. Važno je da rolnica bude bez ikakvih pukotina kroz koje bi mogao da iscuri nadev. Ukoliko je kora napukla, zameniti je drugom korom. Motati rolnice dok se ne potroši sav fil.

U manju šerpicu sipati suncokretovo ulje na debljinu od oko dva prsta.
Zagrejati ulje na tihoj vatri. Stavljati tri po tri rolnice i prziti nekoliko minuta uz okretanje, da bi jednako porumenele sa svih strana.

Služiti tople uz dodatak soja sosa.