Kao i kulturni mozaik zemlje, hrana Turske je veoma šarena i sadrži bezbroj različitih uticaja i ukusa. Turska kuhinja nastavlja da se razvija vekovima, demonstrirajući nepcima gurmana uticaj iz svoje bogate istorije koja je bila domaćin prvo Vizantijskom, a zatim i Otomanskom carstvu.

Mi vam predstavljamo recept za Imam bayildi, klasik turske kuhinje. Prema legendi, Imam bayildi, (u prevodu: onesvešćen imam) potiče iz davnina. Supruga jednog imama pripremila je ovo hedonističko božanstvo sačinjeno od patlidžana punjenog belim i crnim lukom i paradajzom. Kada je njen suprug probao jelo, onsesvestio se od lepote ukusa i jelo je dobilo čuveni naziv.
Ako imate nekoga koga biste da oduševite, a iako želite da ugodite samo svojim nepcima, izvolite recept kome ćete se sigurno vratiti.

Promo Imam bayildi

Imam bayild

Sastojci:

3 patlidžana, srednje veličine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 g izrendane šargarepe
2 zrela paradajza
2 kašike gustog soka od paradajza
50g belog pirinča
5 kašika maslinovog ulja
biber, so i cimet

polovina jednog nara za služenje

Priprema:

Patlidžane oprati, pa ih preseći na polovine po dužini. Kašikom izdubiti sredinu, patlidžan posoliti.
Unutrašnjost patlidžana smestiti u posebnu posudu i sjediniti ga sa šargarepom, paradajzom iseckanim na kockice i kuvanim pirinčem.

U tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa dodati crni i beli luk. Sve dobro dinstati dok luk ne omekša. Dodati mu ostatak povrća i rižu, pa začiniti. Pržiti na laganoj temperaturi oko 10 minuta. Na samom kraju dodati sok od paradajza i još kratko sve prodinstati.

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Vatrostalnu posudu premazati uljem.

Polovine patlidžana isprati pod mlazom hladne vode da se ispere gorčina. Poređati polovine patlidžana jednu do druge, pa ih puniti smesom od preprženog povrća.
Na dnu vatrostalne posude sipati 2 kašike vode.

Staviti posudu u zgrejanu rernu i peći oko 40 minuta na 200 stepeni.

Služiti toplo uz dodatak nara.