Japanci ih zovu hiratake, a mi bukovače jer rastu ispod bukve. Latinski naziv Pleurotus ostreatus preveden je kao „bočna kamenica“, a prema nezvaničnim zapisima, čak su ih i stari Rimljani zvali bukovača.
Bukovače niču sa klobucima smotanim u konveksnom obliku, ali kako sazrevaju, kape se okreću i postaju spljoštene. Zanimljivo je da su ove pečurke jedne od retkih mesoždera! Imaju moć da ubiju i pojedu bakterije i sitne crve koji se zovu nematode, što je glavni način za preživljavanje.
Božanstvene, meke, nežne i ukusne, ove pečurke, ne baš reprezentativnog izgleda, osvajaju nepca širom sveta.
Mi imamo fenomenalan recept za poslednje dane leta i uopšte nije komplikovan. Uživajte i podelite ovaj predivan ručak sa nekim koga volite jer zajedno je ukusnije!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus