Japanci ih zovu hiratake, a mi bukovače jer rastu ispod bukve. Latinski naziv Pleurotus ostreatus preveden je kao „bočna kamenica“, a prema nezvaničnim zapisima, čak su ih i stari Rimljani zvali bukovača.
Bukovače niču sa klobucima smotanim u konveksnom obliku, ali kako sazrevaju, kape se okreću i postaju spljoštene. Zanimljivo je da su ove pečurke jedne od retkih mesoždera! Imaju moć da ubiju i pojedu bakterije i sitne crve koji se zovu nematode, što je glavni način za preživljavanje.
Božanstvene, meke, nežne i ukusne, ove pečurke, ne baš reprezentativnog izgleda, osvajaju nepca širom sveta.
Mi imamo fenomenalan recept za poslednje dane leta i uopšte nije komplikovan. Uživajte i podelite ovaj predivan ručak sa nekim koga volite jer zajedno je ukusnije!
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem