Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da redovna konzumacija kakaa može pospešiti pamćenje.
Tim naučnika je proučavao uticaj namirnica s visokim udelom antioksidanata na funkcionisanje mozga.
U istraživanju je učestvovalo 37 odraslih zdravih osoba starosti od 50 do 69 godina i oni su svaki dan u razdoblju od 3 meseca pili kakao. Jedna grupa je pila kakao s niskim udelom flavonoida, a druga s visokim udelom.
Pogledajte i 5 prirodnih napitaka za bolje pamćenje
Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da grupa, koja je pila kakao s visokim udelom flavonoida, ima manji rizik od nastanka poremećaja pamćenja.
Efekat je bio toliko pozitivan da je njihovo pamćenje bilo jednako dobro kao i pamćenje osoba mlađih čak 30 godina.
Međutim, naučnici ističu da su rezultati istraživanja bili preliminarni i da je potrebno sprovesti istraživanje na većem broju učesnika, ali s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja, vašem zdravlju definitivno neće škoditi da u svoju svakodnevnu ishranu uvedete i kakao.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zdravaisretna.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus