Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da redovna konzumacija kakaa može pospešiti pamćenje.

Tim naučnika je proučavao uticaj namirnica s visokim udelom antioksidanata na funkcionisanje mozga.

U istraživanju je učestvovalo 37 odraslih zdravih osoba starosti od 50 do 69 godina i oni su svaki dan u razdoblju od 3 meseca pili kakao. Jedna grupa je pila kakao s niskim udelom flavonoida, a druga s visokim udelom.

Pogledajte i 5 prirodnih napitaka za bolje pamćenje

Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da grupa, koja je pila kakao s visokim udelom flavonoida, ima manji rizik od nastanka poremećaja pamćenja. 

Efekat je bio toliko pozitivan da je njihovo pamćenje bilo jednako dobro kao i pamćenje osoba mlađih čak 30 godina.

Međutim, naučnici ističu da su rezultati istraživanja bili preliminarni i da je potrebno sprovesti istraživanje na većem broju učesnika, ali s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja, vašem zdravlju definitivno neće škoditi da u svoju svakodnevnu ishranu uvedete i kakao.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: zdravaisretna.hr