Pasulj
Mahunarke poput crnog pasulja i sočiva bogate su skrobom, odnosno posebnim vlaknima koja deluju kao probiotici. Konzumiranje ovih namirnica stvara osećaj sitosti, a kada kuvate sočivo, preporučuje se da dodate citrus ili paradajz, jer sadrže vitamin C koji utiče na povećanu apsorpciju gvožđa.
Zob
Zob se ubraja u žitarice od celog zrna koje se ne prerađuju, pa im iz tog razloga ne fale zdrave komponente koje inače sadrže. Ovsene kaše sadrže razgradiva vlakna koja apsorbuju vodu i holesterol. Razgradiva vlakna, osim što vas čine sitim, regulišu nivo glukoze u krvi. Kada jedete kaše od žitarica, dodajte preliv, orašaste plodove ili grčki jogurt.
Pročitajte: Ishrana bogata vlaknima čuva zdravlje i produžav život
Sladak krompir, ječam i zimska bundeva
Preporučljivo je da ove namirnice ne ljuštite, naprotiv, iskoristite hranljive materije koje sadrži njihova kora. Vlakna u koja sadrže snabdeće vas snagom, izazvati osećaj sitosti, pa samim tim ćete moći i da kontrolišete količinu hrane koju unosite u organizam.
Čia i laneno seme
Ove dve namirnice su popularne iz razloga što su bogate vlaknima i mastima koje su zdrave za srce, ali i zato što pomažu digestivnom traktu da radi ravnomerno, što jei ključ dobrog metabolizma. Čia semenke su jedinstvene po tome što apsorbuju tečnosti i stvaraju gel koji utiče na to da se duže osetite sito.
Pročitajte i: Ove namirnice brišu godine s lica
Povrće iz porodice kupusa
Povrće poput brokolija, briselksih klicai kelja ubrzavaju proces gubitka kilograma, ali i utiču na izbacivanje kancerogenih materija. Sadrže veoma malo kalorija, ali i mnogo vlakana koji izazivaju osećaj sitosti. Bogate selenom i sumporom, pa se koriste za detoksikaciju organizma, a kolagen iz ovih namirnica održava kosu i kožu zdravima.
Avokado
Bogat je monozasićenim mastima koje pospešuju apsorpciju vitamina i minerala, ali i vlaknima. Kada je reč o mršavljenju, usporava proces varenja, pa se duže osećamo sito i zadovoljno.
Pročitajte i: 10 pravila kombinovanja namirnica
Fermentisana hrana
Namirnice pooput jogurta, kefira, kimčia i kislog kupusa povećavaju nivo crevnog mikrobioma koji održava metabolizam, ali i ubrzava gubitak telesne težine. Loši mikrobiomi koji se unose putem prerađene hrane i rafinisanog šećera povezuju se sa gojaznošću i metaboličkim poremećajima. Fermentisani mlečni proizvodi, jogurt i kefir, sadrže proteine koji obezbeđuju snagu i dugo nas drže sitima.
Kinoa
Kinoa je, zapravo, seme. Ova namirnica koja ne sadrži gluten, dobar je izbor kada vam je neophodno da brzo povratite energiju. Uz to, sadrži dva puta više proteina od zrnevlja, kao i amino kiseline.
Pročitajte i: 20 jednostavnih saveta za lako mršavljenje
Čaj
Najbolji izbor su čajevi koji su minimalno obrađeni. Sadrže stotine komponenti koje pozitivno utiču na metabolizam. U odnosu na kafu, sadrže manje kofeina, pa se radije opredelite za ovaj napitak, nego za kafu.
Voda
Često se dešava da ne pravimo razliku između gladi i žeđi, pa je zato dovoljan unos tečnosti jako bitna stavka zdrave ishrane. 70% našeg tela čini upravo voda, pa je zato hidratacija neophodna za optimalno funkcionisanje organa. Unos vode možete zameniti konzumiranjem krastavca, malina ili svežim sokom od limuna.
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu