Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 STARA SRPSKA NARODNA RECEPTA PROTIV GRIPA: Jedan od njih je proverena pileća čorba - ojačaće imunitet u danu!

Zaštitite se na vreme u hladnim danima protiv gripa i ojačajte imunite.

 Prirodni lek protiv gripa 200410514.jpg Izvor: Shutterstock

Čim dođe hladnije vreme trebalo bi da zaštitimo i ojačamo naš organizam kako bismo sprečili prehlade i grip. Svi znamo koliko prednosti imaju med, orasi, limun, pomorandža, pileća supa... Takođe sve ove namirnice su i pune vitamina što je dodatni plus. Kada se već razbolite ovi prirodni lekovi će vam olakšati simptome, neće vas izlečiti. Ali, ako ih redovno konzumirate onda ćete sprečiti pojavu gripa tako što ćete ojačati imunite. 

Možete da probate i tinkturu od belog luka jer on ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo. 

MED, ORASI i LIMUN

 Med, orasi i limun 497406529.jpg Izvor: Shutterstock

Kako biste ojačali imunitet i zaštitili sebe od gripa i virusa pripremite prirodan lek od namirnica koje poboljašavaju naše zdravlje. Ova lekovita prirodna kombinacija ojačaće vaš organizam. 

Sastojci:

  • 1/2 kg livadskog meda 
  • 1/2 kg mlevenih oraha 
  • 1 limun

Priprema:
Ove sastojke pomešajte u tegli i uzimajte po kašičicu na svakih 5-6 sati. 

PILEĆA SUPA

 Recept-za-pilecu-krem-corbu.jpg Izvor: Cooking

Svi znamo da se zimi dosta jedu supe i čorbe jer nam pomažu da sprečimo prehladu. Pileća supa je sinonim za lek protiv prehlade i svi znamo kako su nas bake uvek terale da jedemo kako bismo bili zdravi. Ona jača vaš imuni sistem i čisti disajne puteve. 

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 300 g graška
  • 3 krompira
  • 1 paškanat
  • 2 bataka sa karabatakom
  • 2 l vode
  • so, biber, biljni začin, peršun
  • 1 žumance
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica senfa

Možda će vas zanimati

Priprema:

Na nižoj temepraturi izdinstajte sitno iseckani luk, šargarepu, so i paškanat. Dodajte grašak i dinstajte 5 minuta. Dodajte iseckani krompir, biber i batake, pa sipajte 2 l vode. Kuvajte na jačoj temperaturi, dok čorba ne provri. Kada se pojavi pena, sklonite je. Smanjite temperaturu i kuvajte još 40 minuta. Nakon toga izvadite meso i ostavite ga da se malo prohladi. U večoj činiji sjedinite kiselu pavlaku, senf i žumance. Čorbu sklonite sa šporeta.

Sipajte nekoliko kutlača čorbe u umućenu pavlaku, dobro promešajte, pa vratite u vruću čorbu. Meso očistite od kostiju, kožice i žilica pa isecite na kockice. Dodajte u čorbu meso i iseckani peršun. Promešajte, pa probajte. Po ukusu dodatno začinite čorbu.

ČAJEVI

 Čaj 1472117894.jpg Izvor: Shutterstock

Biljne, ali i voćne čajeve možete da pijete tokom cele jeseni i zime preventive radi. Čaj sa nanom u koji ste dodali malo đumbira, limuna i meda je odličan izbor. 

SVEŽE CEĐENI CITRUSNI SOK

 Ceđeni sok 596314724.jpg Izvor: Shutterstock

Iscedite limun, pomorandžu i grejp i dodajte 1 kašičicu limuna. Ovo citrnusno voće sadrži vitamin C koji pomaže kod jačanja imuniteta. Pijet 1 dnevno sok, ako ne možete da stignete da cedite, onda bar 2x nedeljno.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti