U slučaju gripa, prehlade ili fizičke malaksalosti ne bi trebalo odmah da posežemo za lekovima već treba da pokušamo na prirodan način da podignemo naš imunitet. 

Protiv prehlade i gripa se možete boriti sa toplim biljnim čajevima, supama i imuno miksevima. Recepti slede u nastavku.

Med i orasi

Kao prevencija preporučuje se recept od meda i oraha, pomešanih u jednoj teglici. Svako jutro po 1-2 kašike ojačale bi vaš imunitet i zaštitilo vas od gripa i prehlada.

Pileća supa

Nije slučajno što topla i ukusna pileća supa ima svoju lekovitu moć i pozitivan uticaj. Ona čisti disajne puteve, zagreva organizam, daje snage organizmu i pomaže mu da se izbori sa gripom, a vitamini iz povrća pomažu imunitetu. 

Biljni napici 

Kao veoma delotvoran kod gripa pokazao se čaj od šipka sa komadićima oguljenog đumbira. Nakon par minuta možete da dodate limun i med.

Drugi biljni napitak sa izuzetno dobrim efektom je čaj od kamilice sa đumbirom, medom i limunom. 

Sok citrusa

ovaj sok može da vam pomogne zbog visokog sadržaja vitamina C. Iscedite 2-3 pomorandže za sok, 1 limun i pola grejpfruta. U njih dodajte kašiku meda, promešajte i popijte.

Bujon od povrća

Operite i isecite sledeće sveže povrće - 2-3 šargarepe, 2-3 paprike, 1 glavicu luka, celer (može i glavica), paškanat, praziluk. Odnos količina nije toliko bitan, bitno je da povrće bude sveže i da vitamine unesu u bujon koji ćete napraviti. Kuvajte dok ne bude gotovo, po potrebi dodajte malo maslinovog ulja i soli. Pijte vruće!