Čajevi i mešavine čajeva su od davnina poznati kao jako delotvorni na naš organizam, koji ne samo da umiruju i leče prehladu, već i mnoge druge tegobe.
Čaj od matičnjaka i sam matičnjak (limunova trava) je poznat ljudskoj kulturi još iz vremena starih Grka. Potiče iz porodica nana, a često se i naziva pčelinjak, pčelinja trava, pčelinja metvica, pčelinja ljubica itd. Može se uzgajati i u saksijama, jer ima miris limuna, sve dok ne procveta, kada gubi miris.
Biljka se još koristi u vidu čaja, vina, začina, sirćeta, kapi, kupki i obloga. Njen ekstrakt deluje umirujuće, antivirusno i antibakterijski i od njega se može praviti liker.
U vezi sa čajem od matičnjaka on ima vrlo široku primenu i koristi se za regulisanje pojedinih tegoba od kojih su najčešće anksioznost, napetost, probavni trakt, menstrualni bolovi i sl.
Čaj od matičnjaka pomaže u:
- Oslobođanju od stresa
- Delotvoran je kod osoba koje pate od anksioznosti
- Boboljšava kognitivne funkcije
- Olakšava nesanicu
- Pomaže kod menstrualnih bolova
- Lek je protiv glavobolje
- Ublažava mučninu
- I kod mnogo drugih tegoba
Recept za čaj
Priprema se vrlo jednostavno tako što jednu supenu kašiku čaja prelijete sa 200ml vruće vode i ostavite tako 10-15 minuta, nakon čega čaj procedite i spreman je za konzumiranje. On ima svetliju boju, blag ukus koji dosta podseća na limun. Čaj možete konzumirati i u kontinuitetu, ali za takvu vrstu korišćenja – posavetujte se sa stručnim licem.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus