Kada dođu hladni dani jedva čekamo da jedemo sprske specijalite kao što su podvarak, sarma... Ali takođe, jedno od tradicionalnih jela je pasulj. Ne postoji osoba koja ne voli pasulj, bilo da je čorbast ili prebranac

Svi već znamo kako je pasulj dobar za naše zdravlje, ali načnici donose nove informacije koje povećavaju vrednost ovom povrću koje svi obožavamo. 

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta raka. Preporučuje se da pojedete bar jedan tanjir pasulja nedeljno ili pasulj napravljen kao namaz ili čorba...

Pored toga što poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, takođe sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti, pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora. Istraživači su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta nedeljno imaju 24% manje šanse da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Jedna porcija pasulja osigurava 20% dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Američki naučnici testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.