Zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu i umirujućem dejstvu, čaj od nane je mnogima omiljen, naročito ljudima koji žele da poboljšaju svoje opšte zdravstveno stanje. Čaj od ove moćne biljke je i odlična prevencija različitih infekcija jer nana sadrži brojne antioksidante i nutrijente koji osnažuju imuni sistem.

Evo razloga zbog kojih je dobro piti čaj od nane.

Deluje na digestivni sistem

Nana ili menta može pomoći u sprečavanju nadimanja i poremećaja varenja. Nedavne studije pokazale su da ekstrakt mente opušta organe i ublažava bol i grčeve. Ispitanici su primetili da su se nakon 4 nedelje uzimanja čaja simptomi digestivnog poremećaja smanjili za oko 40%. 

Smanjuje glavobolje i migrene

Menta opušta mišiće i ublažava napetost pa vam može biti verni pomoćnik u borbi protiv nekih vrsta glavobolje. Najsigurnije je utrljati ulje mente u predelu slepoočnica i vrata ili popiti šolju čaja od nane.

Energija

Studije su pokazale da čaj od nane može pozitivno uticati na nervni sistem, povećati nivo energije i sprečiti dnevnu pospanost.

Pomoć u mršavljenju

Čaj od mente osvežavajućeg je slatkog ukusa, bez kalorija i kofeina. Pored toga, pepermint može blago smanjiti apetit, što je važno u borbi protiv suvišnih kilograma.

Poboljšanje koncentracije

Za one koji imaju poteškoće sa koncentracijom, pepermint će biti neizostavna pomoć. Menta takođe pozitivno utiče na pamćenje i brzinu reakcije.

Borba protiv bakterijskih infekcija

Menta se može koristiti za borbu protiv nekih bakterija, uključujući stafilokoke, salmonelu i listeriu. Nana sprečava rast mikroorganizama, a takođe je sposobna da delimično dezinfikuje usnu duplju i blagotvorno deluje na disanje.