Donosimo vam listu 10 neočekivanih upotreba ove namirnice:
1. Smanjite miris boje u sveže okrečenoj sobi tako da kriške luka ubacite u činiju sa vodom koju ćete ostaviti na podu prostorije preko noći.
2. Ispolirajte površine ili pribor za jelo od bakra i mesinga "sokom" od luka. Pomešajte u blenderu nekoliko kriški luka s dve čaše hladne vode. Umočite kuhinjsku krpu u tu tečnost i ispolirajte odabrane predmete.
Pogledajte i 8 fantastičnih namena crnog luka
3. Rđavi nož provucite kroz glavicu luka nekoliko puta kako biste s njega skinuli rđu.
4. Čaj od luka pomoći će kod prehlade ili upaljenog grla. Kratko prokuvajte polovinu luka u vodi i izvadite ga. U čaj dodajte bogatu kašičicu meda i sok od pola limuna.
5. Ublažite modrice, ubode ili opekotine tako što ćete polovinu luka staviti direktno na bolno mesto.
6. Oterajte od sebe komarce i mrave. Komaraca ćete se rešiti tako što ćete na kožu utrljati sveži luk. Mrave oterajte stavljanjem činije s isečenim lukom na mesta gde se skupljaju.
Pogledajte i Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk
7. Održite avokado zelenim i svežim tako što ćete ga staviti u posudu s polovinom luka. Posudu držite u frižideru zatvorenu poklopcem. Sumpor u luku koji vas često zna rasplakati dok ga sečete služiće kao "konzervans" za avokado.
8. Luk će odstraniti tvrdokorne masnoće nakupljene na vašem roštilju ili grillu. Dobro istrljajte roštilj glavicom luka. Njegovi sokovi omekšaće masnoće.
9. Iskoristite kolut luka za savršeno i lepo jaje na oko. Prepolovite luk i zatim odsecite deblji kolut. Stavite ga na zagrejan tiganj, pažljivo razbijte jaje, ubacite unutar luka i ispecite.
Pogledajte i Seckajte crni luk bez suza!
10. Od žutih ili crvenih ljuski luka napravite boju za vunu ili tkaninu. Sakupite količinu ljuski koja stane u jedne ženske najlonke. Napunite najlonke ljuskama i ubacite u lonac pun vrele vode. Kuvajte 1 sat i nakon toga izvadite najlonke. Vunu koju želite obojiti prvo namočite u čistu vrelu vodu i zatim ubacite u lonac s bojom. "Kuvajte" je sat vremena na laganoj vatri, nakon toga pustite da se ohladi i na kraju dobro isperite u hladnoj vodi sve dok boja ne prestane da izlazi iz nje. Raširite vunu na štrik ili neko drugo prozračno mesto i pustite da se osuši. Postupak je identičan za bojenje tkanine.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem