Bogat antioksidantima, veruje se da može pomoći u sprečavanju raka, dijabetesa pa čak i prehlade – crni luk je veoma moćno povrće. Ali to nije sve. Ista svojstva koja ga čine fantastičnom namirnicom čine ga i odličnim oruđem za druge stvari, od isceljenja kože do čišćenja metala.

Evo par drugačijih načina kako možete upotrebiti ovo povrće.

Ako utrljate crni luk na kožu, to će komarce i druge bube držati na odstojanju.

Niste poslušali prethodni savet? Trljanje luka na ujed insekta ublažiće bol.

Čaj od luka odličan je lek za smirivanje bolnog grla. Proključajte vodu sa ljuskom luka. Procedite čaj i spreman je za konzumiranje.

Trljanje luka na opekotinu ublažiće bol.

Zanemarili ste pirinač na šporetu pa je malo zagoreo? Nema potrebe da ga bacate. Jednostavno stavite pola glavice luka na pirinač. On će upiti taj ružni miris.

Presecite glavicu luka i upalite roštilj. Koristeći viljušku, prelazite lukom preko roštilja dok ga ne očistite.

Izrežite luk i zatim ga zgnječite. Pomešajte ga s vodom. U dobijenu mešavinu umočite krpu i čistite metalne površine.

Ista mešavina za poliranje metala može vam poslužiti i da se rešite neprijatnih, a ponekad i nezdravih, mirisa boje i lakova.

Pogledajte i Zašto treba jesti beli luk

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Autor: minimagazin.info