Sledeći put kada budete žurili da što pre izađete iz kuće, a ništa niste pojeli, razmotrite sledeće: preskakanje doručka može uzrokovati prejedanje kasnije tokom dana. Zdravi jutarnji obrok, s druge strane, može vam dati energiju, zadovoljiti vaš apetit i postaviti “temelj” za pametnije izbore hrane tokom celog dana. Zdravi doručak bi trebalo da se sastoji od dobrih ugljenih hidrata i vlakana sa dodatkom belančevina. 

Evo nekoliko predloga.

Ovsene pahuljice

One sadrže beta-glukan, vrstu vlakna koje smanjuje nivo lošeg holesterola, kada se redovno konzumiraju. Pored toga, one su i odličan izvor omega-3 masnih kiselina, folata i kalijuma. Birajte varijante koje nisu aromatizovane i koje ne sadrže šećer. Jedite ih s mlekom, a možete ih zasladiti i kašičicom meda ili dodati bananu i neko drugo voće, primera radi, bobičasto.

Jogurt

I to ne bilo koji već grčki (možete ga naći u svim boljim marketima). Ovaj kremasti mlečni proizvod prepun je kalcijuma i belančevina (sadrži ih skoro duplo više nego obični jogurt) što će vam pomoći da budete siti tokom celog jutra. Kako biste mu dodali bolji ukus, pomešajte ga sa voćem.

Pogledajte i Kako da napravite grčki jogurt

Pšenične klice

Samo dve kašike pšeničnih klica obezbjeđuju oko 15% dnevnog unosa vitamina E i 10% količine folata. Vitamin E se najčešće ne unosi u dovoljnim količinama, a neophodan je za zdravlje kože i kose. Pšenične klice je veoma lako uvrstiti u ishranu: pospite ih preko ovsenih pahuljica ili ih dodajte jogurtu.

Grejpfrut

Pokušavate da smršate? Prema određenim istraživanjima, pola grejpfruta pre obroka može vam pomoći da brže eliminišete suvišne kilograme, zahvaljujući njegovim svojstvima sagorevanja masti i blagotvornog dejstva na nivo šećera i insulina u krvi. Pored toga, on je i zasitan te sadrži antioksidante koji poboljšavaju imunitet. Ujutro bi trebalo da se kombinuje sa belančevinama, kao što je kuvano jaje ili jogurt. Ipak, ukoliko koristite određene lekove, posavetujte se sa doktorom pre konzumiranja grejpfruta ili njegovog soka, jer istraživanja pokazuju da on ometa dejstvo pojedinih lekova.

Pogledajte i Kako nam grejpfrut pomaže da smršamo

Banane

Ništa vam ne može tako pomoći da žudnju za slatkišima držite na odstojanju kao banana koju ćete pojesti ujutro. I to, što “zelenija”, to bolje. Ovo divno voće sadrži zdrave ugljene hidrate koji vam pomažu da duže ostanete siti. Zahvaljujući zdravoj dozi kalijuma, elektrolita koji prirodno snižava visok krvni pritisak, banane su odličan izbor za osobe koje pate od hipertenzije.

Lubenica

Lubenica je odličan način za jutarnju hidrataciju. Ono što je manje poznato jeste da je ovo sočno voće jedan od najbogatijih izvora likopena, hranljive materije koja se može naći u voću i povrću crvene boje, a koja je od izuzetne važnosti za vid, zdravlje srca i prevenciju raka. Najbolje od svega je to što lubenica sadrži samo 40 kalorija u 250 grama. I, najbolje je doručkovati je kada je u sezoni.

Pogledajte i Čudesna lubenica - niskokalorična, štiti od raka, dobra za srce...

Sok od pomorandže

Sveže ceđeni sok od pomorandže je klasično jutarnje piće, ali to ne znači da se on ne može poboljšati. Za još veće hranjive vrednosti, konzumirajte varijante koje možete pronaći u prodavnicama, a koje su obogaćene vitaminom D (ovo se posebno preporučuje tokom zimskih meseci). Naime, veće količine vitamina D povezuju se sa smanjenjem osteoporoze, depresije i određenih vrsta raka. Ipak, nemojte ga konzumirati u količinama većim od jedne manje čaše dnevno, jer “kupovni” voćni sokovi sadrže i dosta šećera i kalorija te nikako ne mogu biti zamena za voće.

Pahuljice

One mogu biti i “nezgodne”, s obzirom na to koliko ih ima na tržištu. Najbolje je da nađete one koje sadrže pet grama vlakana i manje od pet grama šećera u 100 grama. Ovu dobitnu kombinaciju ćete naći kod većine integralnih pahuljica ili pahuljica od mekinja koje su, kao dodatni bonus, obogaćene riboflavinom, folnom kiselinom i drugim hranljivim materijama.

Kivi

Jedan kivi sadrži skoro istu količinu vitamina C kao i jedna pomorandža. On je, takođe, bogat izvor kalijuma i bakra te sadrži više vlakana od banane. Kivi je pomalo kiseo pa, ako vam se ne sviđa njegov ukus, pomešajte ga sa bananom ili jagodama u vidu voćne salate.

Integralni hleb

Ugljeni hidrati glavni su oslonac doručka, ali vrsta ugljenih hidrata koje izaberete može napraviti ukupnu razliku u “zdravlju” vašeg doručka. Jednostavno pravilo koje treba zapamtiti je da integralne žitarice sadrže više vlakana i hranjivih materija od belih, rafinisanih varijanti. Takođe, ono s čim ćete integralni hleb ili pecivo kombinovati takođe je važno. Najbolje je da to budu belančevine, kao što su kuvano jaje ili jogurt.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: minimagazin.info