Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Hrana za dobro raspoloženje

Autor Stvarukusa
Autor Stvarukusa

Pravilnim izborom namirnica možete da utičete na to kako se osećate, pa i da popravite svoje raspoloženje.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kod ljubavnih jada često pomaže samo jedno - da se sa čokoladom u ruci sklupčate u fotelji i da je u slast pojedete. Mnoge nežne veze započinju upravo tokom romantičnog ručka ili večere. I poslovni razgovori lakše se vode u opuštenoj atmosferi tokom obedovanja... Činjenica je, dakle, da jelo i raspoloženje ne mogu da se razdvoje. U Americi je postojanje veze između jela (food) i raspoloženja (mood) i naučno priznato. Istraživanja su pokazala da čak i minimalna variranja u dnevnom unosu namirnica mogu da utiču na funkcije nervnog sistema. U prehrambenim namirnicama postoje brojne supstance koje svojim dejstvom ostavljaju trag i na naše raspoloženje.

Serotonin - okidač za dobro raspoloženje
Supstanca serotonin je odgovorna za dobro raspoloženje. Da bismo je proizvodili i njime u dovoljnoj meri snabdevali mozak i nerve, potrebni su nam ugljeni hidrati u obliku testenina, hleba ili proizvoda koji sadrže šećer. Ako telo žudi za kolačima ili sladoledom, znači da su rezerve serotonina istrošene i slatkiš ima mogu brzo da se nadoknade. Doduše, ovako se brzo podiže nivo serotonina, ali se opet vrtoglavo spušta i, otuda, ponovni osećaj gladi. Zato, u ovakvim trenucima uvek je bolje pojesti povrće, pirinač ili testeninu jer ugljeni hidrati iz ovih namirnica duže održavaju sitost a time i bolje raspoloženje.

Opustite se za trpezom, uživajte u jelu
Ipak, raspoloženje ne popravljaju samo ugljeni hidrati već i pojedini začini. U morskom oraščetu (muskat) nalazi se supstanca nazvana miristicin koja izaziva euforično ponašanje. Ljute paprike sadrže kapsaicin. To je supstanca koja pojačava lučenje endorfina u mozgu koji podiže raspoloženje.

Čudesna čokolada
Naravno, i čokolada u tom pogledu ima vrlo značajnu ulogu, jer u njoj ima svega što razvedrava dušu: slatkog i masnoće za stvaranje serotonina, kofeina i teobromina, supstance koja smiruje razdražene nerve. Kada ova dragocena mešavina počne da se otapa na jeziku, i život nam postaje slađi. Ali, ne sme se zaboraviti da ni sa čokoladom ne bi trebalo preterivati jer je ona vrlo kalorična. 

Pogledajte recept: Sendvič sa sirom i artičokama

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti