Lubenice i dinje u sebi sadrže najviše vode – čak oko 90%. Zbog toga su, osim kao najbolje letnje osveženje, veoma pogodne za čišćenje organizma, a zbog niske kalorijske vrednosti (100 g samo oko 30 kcal) često su na jelovniku osoba na dijeti.
Osim što čiste bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i potpomažući izbacivanje peska, lubenice i dinje utiču direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.
Konzumiranjem ovog povrća, organizam se oslobađa viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe. Osim toga, lubinice i dinje su korisne za creva jer pomažu i normalizaciji mikroflore i uspostavljaju PH ravnotežu krvi.
Iako su na našem tržištu prisutne samo neke vrste ovog povrća, ukus i aroma variraju u zavisnosti od vrste, pa je korisno da znate da ih razlikujete.
Medna dinja - Ispod glatke, jarko žute kore krije se veoma slatko, svetlozeleno do svetlo žuto meso. Zreli plodovi imaju divnu aromu i ukus koji podseća na med. Služi kao predjelo uz pršut ili dodatak raznim salatama. Naravno, i sama, dinja je posebno ukusna.
Dinja "pomorandža" nastala je ukrštanjem dve sorte, Hony Dew i Ogen-dinje. Svetloroze do narandžasta boja ploda ima prijatan voćno-aromatični ukus. Kora joj je čvrsta i glatka kao i kod medne dinje. Nema ni jednu brazdu po sebi.
Galija dinja može biti teška najviše 1,5 kilogram. Bledozelena boja dinje podseća na nektarine. Posebno fino prija u crnom vinu, zajedno sa kuvanom šunkom, ali i sa sirom i voćnom salatom.
Early Sweet - Ova loptasta dinja je naročito slatka. I njena je kora presvučena plutastom mrežom i ima jasne duguljaste brazde. Sočno meso dinje boje lososa aromatično je i idealno za pravljenje letnjih osvežavajućih sorbea.
Ogen dinja - Dolazi iz Izraela, a nastala je ukrštanjem mrežaste i kantalupa dinje. Iako izgleda osetljiva, može dugo da se održi. Relativno je mala, skoro okrugla i ima jako mirišljav mesni deo ploda, koji naročito prija.
Honey Rock -Njena tanka i relativno osetljiva kora presvučena je mrežom žilica. Narandžasto meso ove ovalne mrežaste dinje, poreklom iz Amerike, je veoma sočno i ukusno. Sadrži visoki procenat provimatina A.
Turska geaerna dinja - Kao i Charentais pripada sorti kantalupa dinja. Zbog njene, neobične kore naziva se i bradavičasta dinja. Svetlozeleno slatko meso sadrži puno kalijuma, koji reguliše količinu tečnosti u ljudskom organizmu.
Domaća lubenica - Među domaćim vrstama ima duguljastih i okruglih, sa debelom i tankom korom. Zavisno od sorte kora je svetla ili tamno zelena, ima bele pruge ili mrlje, a semenke mogu biti blede ili tamno braon.
Ananas-lubenica - Ova lubenica poreklom iz Izraela svoje ime duguje jedinstvenom, svetložutom mesu koje je izuzetno sočno i čvrsto. Kao i sve lubenice najbolje prija kada je dobro rashlađena.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs