Ako ste krenuli u obračun s korovom, umesto da bacite počupane biljke, možete ih iskoristiti u pripremi jela. Naime, neke od čestih biljnih vrsta koje se mogu naći u našim dvorištima imaju izuzetna lekovita svojstva.
Ipak, važno je da budete precizni u prepoznavanju korova. Takođe, izbegavajte da u ishrani koristite biljke koje su blizu saobraćajnica, izvora zagađenja ili one koje su tretirane hemijskim sredstvima.
Maslačak
Ovo je jedna od najzdravijih biljaka na planeti. Kompletna biljka je jestiva. Listovi sadrže velike količine vitamina C, A, K, ali i kalcijum, gvožđe, mangan i kalijum.
Listove možete dodati supama ili od njih napraviti salatu.
Pogledajte i Salata od maslačka i barenih jaja
Tušt
Ova biljka je poznata i pod nazivima tušanj, tušac i portulak. Karakterišu je zeleni mesnati i sočni listovi i cvetići zvezdastog oblika. Obično se može naći u pukotinama asfalta. Ova biljka je bogata omega 3 masnim kiselinama. Mogu se jesti stabljika, listovi i cvetići i to kao sveža salata ili blago proprženi, piše livescience.com. Ipak, vodite računa da ovu biljku ne pomešate sa mlečikom.
Pogledajte i Salata od cveća
Bokvica
Ovo je, poput maslačka, jedna od najrasprostranejnijih biljaka. Bokvica ima slična lekovita svojstva kao i maslačak - bogata je gvožđem i drugim značajnim vitaminima i mineralima. Listovi su najukusniji kada su mladi i nežni, zato je proleće najbolje doba za uživanje u ovoj biljci.
Kopriva
Lekovita svojstva ove biljke su poznata još od davnina. Ova biljka je bogata jodom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i proteinima. Od koprove se mogu napraviti variva i lekoviti napici.
Pogledajte i Sve blagodeti koprive
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus