Ako ste krenuli u obračun s korovom, umesto da bacite počupane biljke, možete ih iskoristiti u pripremi jela. Naime, neke od čestih biljnih vrsta koje se mogu naći u našim dvorištima imaju izuzetna lekovita svojstva.

Ipak, važno je da budete precizni u prepoznavanju korova. Takođe, izbegavajte da u ishrani koristite biljke koje su blizu saobraćajnica, izvora zagađenja ili one koje su tretirane hemijskim sredstvima.

Maslačak

Ovo je jedna od najzdravijih biljaka na planeti. Kompletna biljka je jestiva. Listovi sadrže velike količine vitamina C, A, K, ali i kalcijum, gvožđe, mangan i kalijum.

Listove možete dodati supama ili od njih  napraviti salatu.

Pogledajte i Salata od maslačka i barenih jaja

Tušt

Ova biljka je poznata i pod nazivima tušanj, tušac i portulak. Karakterišu je zeleni mesnati i sočni listovi i cvetići zvezdastog oblika. Obično se može naći u pukotinama asfalta. Ova biljka je bogata omega 3 masnim kiselinama. Mogu se jesti stabljika, listovi i cvetići i to kao sveža salata ili blago proprženi, piše livescience.com. Ipak, vodite računa da ovu biljku ne pomešate sa mlečikom.

Pogledajte i Salata od cveća

Bokvica

Ovo je, poput maslačka, jedna od najrasprostranejnijih biljaka. Bokvica ima slična lekovita svojstva kao i maslačak - bogata je gvožđem i drugim značajnim vitaminima i mineralima. Listovi su najukusniji kada su mladi i nežni, zato je proleće najbolje doba za uživanje u ovoj biljci.

Kopriva

Lekovita svojstva ove biljke su poznata još od davnina. Ova biljka je bogata jodom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i proteinima. Od koprove se mogu napraviti variva i lekoviti napici.

Pogledajte i Sve blagodeti koprive

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa