Ukoliko ne možete da se odreknete slatkiša, ali želite da se zdravo hranite, mi vam dajemo idealan recept za sirovi čizkejk.
Najpre da pojasnimo, sirovi čizkejk se pravi od namirnica koje nisu prošle kroz industrijsku preradu i nisu termički obrađene, što znači da ova poslastica u sebi sadrži sve neophodne hranljive materije.
Ovaj sirovi čizkejk je fenomenalan izbor za vegane, one koji su na dijeti ili vode računa o ishrani. Biće odlična poslastica čak i za gurmane koji su navikli na mnogo jače slatkiše jer će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, zasitiće vas, a pun je namirnica koje obiluju proteinima i vitaminima neophodnim za zdravlje i normalno funkcijonisanje organizma.
Postupak je jednostavan i nema mnogo sudova za pranje. Evo šta je potrebno.
Sastojci:
200g badema
160g svežih urmi (urme, datulje, datule)
veći prstohvat soli
malo kokosovog ulja da povežemo masu
300g indijskih oraha potopite u vodu i ostavite najmanje 5 sati
sok od 2-3 limuna (oko 80ml)
šipka vanile ili 1.5 kašičica ekstrakta
100ml istopljenog kokosovog ulja (oko 80g)
90ml meda (oko 120g) ili agavinog sirupa (za vegan verziju)
150-170g malina
Podloga:
Sveže urme ostavite u toploj vodi oko pola sata. Nakon toga ih očistite i ubacite u blender, dodajte potom bademe, prstohvat soli i sameljite u multipraktiku. Za ovo će vam biti potrebna malo jača mašina. Ukoliko nakon seckanja ne možete obrazovati lopticu od smese dodajte malo kokosovog ulja da se smesa sjedini. Ne brinite ako neki badem ostane krupniji.
Fil:
Indijske orahe dodajte u multipraktik, potom sok od 3 limuna, ekstrakt vanile i 100 ml kokosovog ulja istopljenog, 90 g meda ili agavinog sirupa a možete i više ako želite da poslastica bude slađa. Sve sameljite tako da masa na kraju bude glatka i na kraju dodajte maline, najbolje odmah izvađenje iz zamrzivača.
Dobijenu podlogu stavite u kalup prečnika 22 cm koju ste predhodno obložili folijom i preko podloge sipajte fil. Ovako dobijenu poslasticu stavite u zamrzivač na par sati i izvadite je pola sata pre služenja.
Ukus je fenomenalan, podseća na sladoled a ima teksturu kremaste torte.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: srbijadanas
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus