Uživajte u svakom zalogaju ovog ukusnog kolača.
Sastojci za biskvit:
- 230 g maslaca
- 2 šolje šećera
- 4 jajeta
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 1 kašičica tamnog ruma
- 2,5 šolje brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1/2 šolje oraha
Glazura i ananas:
- 1/2 šolje šećera
- 1,5 šolja tamnog ruma
- 0,25 šolje maslaca
- 1/2 ananasa
Priprema:
1. Rernu zagrejte na 180˚C.
2. Za pripremu glazure i ananasa u manjoj posudi otopite šećer sa šoljom tamnog ruma na srednjoj vatri. Kada provri, nastavite da zagrejavate uz povremeno mešanje, dok tečnost ne ispari.
3. Zatim umešajte maslac i ananas, nežno mešajući kako bi se ananas glazirao sa svih strana. Pomerite sa vatre i ostaviti 3 minuta da odstoji.
4. Kriške ananasa složite u četvrtasti kalup za kolač tako da prekrije dno.
5. Za pripremu biskvita pomoću miksera izmešajte maslac i šećer dok ne dobijete lagan krem, oko 3 minuta. Zatim dodajte jaja, mešajući na srednjoj brzini. Umešajte vanilu i rum pa mutite 30 sekundi. Postepeno umešajte brašno i so.
6. Tako pripremljeno gusto testo prebacite u kalup preko ananasa, pa pospite orasima. Pecite oko 70 minuta, pa ohladite 15 minuta.
7. Nakon hlađenja kolač preokrenute tako da ananas bude na vrhu. Zagrejati ranije pripremljenu glazuru sa preostalih ½ šolje ruma.
8. Kolač secite na kocke i servirajte sa sladoledom od vanile i toplom glazurom od ruma.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus