Ova poslastica je dovoljno svečana i za specijalne prilike, ali vam savetujemo da sebi zasladite i neki običan dan.
Sastojci:
4 jajeta
jedna šolja hladnog mleka
3/4 šolje hladne vode
1 i po šolja brašna
1/4 šolje nezaslađenog kakao praha
3 kašike šećera
1/4 kašičice soli
kašičica vanile (ekstrakta od vanile)
3 kašike otopljenog putera
Priprema:
Sastojke možete mutiti ručno, mikserom ili blenderom. Količinu sastojaka možete neznatno menjati po sopstvenom ukusu. Ipak, vodite računa da velike izmene u receptu, mogu dovesti do promene kvaliteta i gustine testa.
Prvo mutite jaja s mlekom, vodom i šećerom, a nakon toga dodajete so, brašno, kakao prah i ekstrakt vanile (vanila nije neophodna). So dodajete za isticanje ukusa čokolade. Brašno i kakao prah je poželjno prvo prosejati, da biste se rešili grudvica i da bi testo bilo ujednačene teksture.
Tiganj podmažete puterom (puter možete zameniti i običnim uljem) i započnite pečenje. Nemojte preterivati, jer je najbolje da tiganj bude podmazan tek toliko da se testo ne lepi za površinu. Možda će vam, u početku, biti teže da procenite kada su palačinke gotove (zbog njihove čokoladne boje), ali posle par ispečenih postaćete ekspert.
Ostaje vam da odaberete kako ćete palačinke nafilovati.
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi