Neobičan desert odličnog ukusa.
Sastojci:
10 kora za pitu, 70 g putera
Za preliv:
800 ml svežeg mleka, 100 g smeđeg šećera, 100 g belog šećera, vanilin šećer, 4 jaja
Za krem:
500 ml svežeg mleka, 3-5 supenih kašika brašna, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, kockica putera, 2 jaja
Priprema:
Prvo napravite krem, zato što treba potpuno da se ohladi za pitu.
U šerpu stavite 400 ml svežeg mleka i šećer. Sačekajte da se šećer rastopi i isključite. Ne treba da provri.
U posudi razbijte dva jajeta. Dodajte brašno, vanilu i preostalu količinu mleka. Mešajte žicom tako da dobijete glatku smesu. Pomešajte jaja sa mlekom u tankom mlazu, mešajte neprestano. Vratite na vatru, sačekajte da provri i da se zgusne. Isključite i dodajte maslac. Mešajte dok se ne rastopi. Prebacite u duboku keramičku posudu. Pokrijte krem dobro streč folijom, tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se potpuno ohladi.
Rastopite 70 g putera. Pleh prečnika 26 cm podmažite, pa stavite dve kore na dno. Uzmite jednu koru, pospite sa malo topljenog maslaca, stavite 1-2 supene kašike hladnog krema i skupite u harmoniku. Uvijte nakon toga u ružice i stavite u pleh. Uradite isto i sa preostalim korama. Rasporedite ih u pleh, malo ih otvorite.
Uključite rernu na 170 stepeni i pecite dok mlečna pita ne porumeni. Isključite i izvadite iz rerne. Ostavite da se ohladi.
Za preliv razbijte jaja u posudi i sipajte polovinu mleka. Mutite žicom. Dodajte preostalo mleko, šećer (beli i braon) i vanilu. Prelijte tursku mlečnu pitu. Vratite u rernu na 180 stepeni dok ne bude gotovo.
Po želji možete posuti šećerom u prahu.
Izvor: bonapeti.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem