Ako ste ljubitelj čokoladnih torti, probajte ovaj savršeni desert bez brašna.

Sastojci:

150 g maslaca

200 g šećera u prahu

10 jaja

200 g čokolade s najmanje 40 posto kakaoa

150 g mlevenih oraha (prema želji)

3 kašičice kakaoa

prezle za posipavanje

Priprema:

Otopite maslac. U veću posudu stavite šećer. Odvojite žumanca od belanaca, pa žumance ubacite u posudu sa šećerom, a belanca u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti sneg.

Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žumanca sa šećerom miksajte 5 minuta, pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

Napravite čvrst sneg od belanaca. U smesu žumanaca, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smesom, ubacite u posudu par velikih kašičica snega kako biste je malo razredili, pa potom u nju umešajte i orahe. Zatim kompletnu smesu ubacite u posudu sa snegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom belanaca. Mešajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smesu.

Upalite rernu na 180°C. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljno ga pospite sa prezlama. Ulijte smesu u kalup i stavite u zagrejanu rernu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte rernu kako se torta ne bi spustila. Tek kada primetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite rernu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suva, torta je pečena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr