Ako želite da zasenite sve svojim kulinarskim umećem, onda napravite ovu jednostavnu tortu očaravajućeg izgleda. Možete je služiti i za praznike.
Sastojci:
Za koru:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 ml ulja
- 80 ml mleka
- 80 g brašna
- 20 g kakao praha
Za fil:
- 800 ml mleka
- 3 pudinga od vanile (ili puding ukusa bele čokolade)
- 100 g šećera
- 200 g bele čokolade
- 200 g putera sobne temperature
Za ganaš:
- 100 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i so. Kada se smesa udvostruči, dodajte mleko i ulje i opet umutite. Brašno i kakao pomešajte, dodajte u smesu i polako umešajte. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom prečnika 20 cm i pecite 20-ak minuta na 180°C. Nakon pečenja ostavite koru da se ohladi u potpunosti.
Za fil: Odvojite od mleka 200 ml i pomešajte sa pudingom. U ostatak mleka dodajte šećer i prokuvajte. U vrelo mleko dodajte puding i uz konstatno mešanje kuvajte još 2-3 minuta dok se ne zgusne. U vreo puding stavite čokoladu, mešajte da se opet sjedini, pa puding prekrijte providnom folijom i stavite sa strane da se u potpunosti ohladi. U zasebnoj posudi penasto umutite puter i spojite sa filom.
Stavite koricu na postolje, oko nje jedan prsten koji je malo veći od same korice (moj je prečnika 22 cm) i raspredite ceo fil po i oko korice. Odložite u frižider na najmanje 4h, skinite prsten i ukrasiti ganaš prelivom.
Za ganaš: Zajedno istopite i sjedinite čokoladu i slatku pavlaku, stavite u vreću za kolače i ukrasite po želji.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom