Pripremite svojim najmilijima ukusne domaće kolačiće, prave zimske sa karakterističnim mirisama i ukusima.
Poigrajte se oblicima, je se lako prave, a cela porodica ih sigurno voli.
Kolačići sa medom i cimetom
Sastojci:
- 250 g margarina
- 350 g meda
- 450 g integralnog brašna
- kesica praška za pecivo
- 4 kašičice cimeta
- 2 jajeta
- kesica vanilin šećera
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i cimet. Zatim dodajte med, jaja i margarin, pa gnječite rukama dok margarin ne omekne i sve se sjedini. Testo stavite u frižider da se stegne, pa ga razvucite na 0.5 cm debljine oklagijom na prianjajuću foliju. Modlama u obliku koji želite (jelkice, srca, zvezde, sneško belić…) vadite kolačiće i slažite u pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 10-ak minuta na 180°C. Kada su pečeni, po želji ih možete posuti šećerom u prahu ili mrvicama čokolade. Ili ih išarati i ukrasiti po izboru.
Rolnice sa cimetom
Sastojci:
Za testo:
- 25 g svežeg kvasca
- 2, 5 dcl toplog mleka
- 75 g putera – omekšalog ili istopljenog
- 400 g brašna (i dodatnih 30-40g za posipanje)
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica kardamoma u prahu
Za nadev:
- 50-60 g istopljenog putera
- 100 g smeđeg šećera
- 3-4 kašičice cimeta
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1/2 kašičice vode
- šećer u granulama za posipanje (pearl sugar)
Priprema:
Premesite i razvucite testo oklagijom na oko 1 cm debljine. Premažite istopljenim puterom, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani. Izrežite komade debljine oko 1.5cm i slažite ih u papirne korpice ili na papir za pečenje – u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica.
Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vreme zagrejte pećnicu na 250°C.
Premažite rolnice ovlaš umućenim jajem, kojima ste dodali pola kašičice vode i svega nekoliko zrna soli. Preko pospite šećerom u granulama. Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz rerne kad budu fino zlatne boje. Služiti tople ili na sobnoj temperaturi.
Kolačići sa lešnicima i nutelom
Sastojci:
- 125 g mekog brašna
- 50 g prženih i samlevenih lešnika
- 8 kašika nutele
- prstohvat soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 75 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 50 g naseckane mlečne čokolade
Priprema:
Na masnom papiru šoljicom napravite 16 krugova od nutele i stavite u zamrzivač da se stegnu. U dubljoj posudi izmutite šećer i maslac sobne temperature dok ne postanu kremasti. Dodajte jaje i prstohvat soli, nastavite da mutite. Brašno dodajte postepeno. Lešnike isto postepeno dodajte i sve dobro sjedinite. Dobijenu lopticu od testa zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider najmanje sat vremena. Kada testo izvadite iz frižidera potrebno je što brže raditi sa njim. Testo podelite na 16 jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu koju rukama spljoskate i na sredinu stavite zamrznutu nutellu, koju brzo poklapate sa ivicama testa tako da vam nutela ostane u sredini. Kolačiće složite na veliku tepsiju obloženu pek papirom. Možete ih dodatno lagano spljoskati. Svaki kolačić pospite sa naseckanom čokoladom. Stavite u rernu zagrejanu na 190°C i pecite 10-15 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu