Ukoliko ste pravili palačinke i ostalo vam je viška možete ih iskristiti za tiramisu tortu.
Sastojci:
- 20 standardnih palačinaka
- 2 šolje mleka
- 1 kašičica paste od vanile ili ekstrakta
- 4 žumanca
- 1 šolja šećera
- ½ šolje gustina
- 1 kašika maslaca
- ¾ šolje krem sira
- ¼ šolje maskarpone sira
- 2 šolje slatke pavlake
- 4 kašike šećera u prahu
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- Kakao u prahu
Priprema:
1. Mleko stavite u šerpicu na šporetu da se greje skoro do tačke ključanja, sipajte ekstrakt i ostavite da stoji 10 minuta. Jaja i šećer mutite u šerpi pa dodajte gustin. U posebnoj posudi umutite sireve i puter.
2. U smesu jaja i šećera, polako sipajte vrelo mleko i stalno mešajte da jaja ne koaguliraju. Nakon toga stavite na šporet da lagano krčka dok se zgusne, oko dva minuta. Pripremljenu kremu umešajte u sireve, dobro umutite da se sve sjedini i ostavite da se gladi najamnje 4 sata u frižideru.
3. Kad je smesa hladna, pomešajte je sa šlagom koga ste umutili sa vanila ekstraktom i šećerom u prahu. I sad je vreme da slažete tortu. Na tanjir stavite palačinku, premažite kremom i nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Stavite tortu u frižider na hlađenje najmanje dva sata. Pre posluživanja pospite kakaom u prahu.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom