Vrlo ukusan i praktičan ručak koji će svi jesti sa oduševljenjem.

SUPA SA SOSOM OD MIROĐIJE

  • 700 g ribića (može i junetina ili piletina)
  • 1 glavica luka
  • 3-5 šargarepa
  • 1 celer
  • 2-3 persuna
  • 1 paštrnak
  • 5-7 krompira
  • veza mirodjije (ili suva mirođija iz kesice)
  • malo brašna
  • 1 supena kašika sirćeta
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 1/2 kafene kašičica soli

Meso u komadu stavite u šerpu u kojoj obično pravite supu, nalijete vodom tako da šerpa bude ispunjena od prilike 3/4, stavite očišćenu glavicu luka i onda dodate celo i naravno očišćeno povrće.

Odmah stavite i začin C, 1 supenu kašiku, poklopite i sačekajte da provri. Tada smanjite temperaturu da se jelo lagano kuva i naredna dva sata ste slobodni.

Sad kad je jelo dovoljno kuvalo, pažljivo izvadite luk koji je raskuvan i bacite ga,a na oval izvadite meso u komadu, poređajte oko njega šargarepu, celer, paštrnak, peršiun i krompir. U supu koja je ostala stavite rezance, jednu-dve šake.

Najbolji su oni domaći koji se kupuju na pijaci ali i svaki drugi će poslužiti..

Probajte supu i ako treba dodajte vode i začina.Vodu dodajete ako je supa previše jaka,kad voda puno uvri prilikom kuvanja,onda kad osetite da bi ste voleli blaži ukus,prosto ćete znati kad probate šta joj nedostaje.

Sad je i vreme da dodate iseckano lišće peršuna i celera. Supa se kuva još samo toliko da se zgotove rezanci na tihoj vatri i taman toliko da napravite sos od mirođije.

Sos se pravi u maloj šerpici. Sipate ulja otprilike 2 supene kašike ili još bolje slobodno bez merenja sipajte ulje tek toliko da prekrijete dno. Učite se da procenjujete količinu jer kako drugačije naučiti pravu meru ako nikada ne probate da radite bez raznoraznih pomagala za merenje.

Odmah stavite varjaču brašna,mešajte i ako vidite da vam je ulje popilo svo brašno dodajte još malo ulja tako da masa bude tečna. Pazite da vam se brašno previše ne uprži i postane žuto. Malo ga samo propržite i dok je još belo sipajte šolju vode. Najbolje je da sada stalno mešate sa mutilicom da vam se brašno ne bi zgrudvalo i posmatrate koliko je gust sos, dolivate vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu,a to znači da možete lepo da ga sipate po hrani, a ne da ga razmazujete kašikom.

Smanjite temperaturu da sos može lagano da krčka i dodajete supenu kašiku sirćeta, 1 kašičicu šećera i soli. Dodajte sitno iseckanu vezu mirođije. Sve to sada mešate na tihoj vatri nekoliko minuta i gotovo. Količinu suve mirođije određujete tako što sipate mirođiju iz kesice u sos po malo i dok mešate pratite kako sos postaje predivno prošaran zelenom bojom biljke. Dosta je kad vam se učini da je i dovoljno beo i dovoljno prošaran mirođijom,baš onako kako vi volite. Tu nema greške!

Naravno, prvo servirate supu, pa zatim meso i kuvano povrće sa ovala. Svako u željenoj kombinaciji zgnječi na tanjiru kuvano povrće,usitni meso i sve to zalije belim sosom od mirodjije. Jednoj osobi je dovoljno i pola šargarepe, delić celera i manji krompir, kad se to zgnječi u tanjiru i doda parčence mesa, pa sve prelije sosom, sasvim je dovoljno i odraslom muškarcu.

Uz ovo jelo salata nije neophodna, ali ko voli....

Ostatke mesa i povrća možete da iskoristite za večeru tako što ćete napraviti veoma ukusnu paštetu.

Svo meso koje je ostalo od ručka stavite u multipraktik i sameljite uz dolivanje određene količine supe,a ta količina je onolika koliko vam je potrebno da dobijete kompaktnu masu koja se lepo melje u multipraktiku.

Kad je sve lepo sjedinjeno dodajte i majonez ili pavlaku ili senf ili sve to po malo,kašiku,dve, ugađajući ukusu svoje porodice. Pašteta je veoma ukusna uz prepečeni hleb iz rerne ili tostera i salatu od paradajza.

Savet:

Ovo jelo je jako zahvalno jer vam omogućava da dok se ono samo kuva, obavite mnoge poslove u kući i van nje.Može se napraviti i dan pre ali tada nemojte stavljti rezance.Kad se ohladi stavite sve u frižider i tek sutradan kad provri dodajte rezance i napravite sos.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kuvarzapocetnike.blogspot.com