Pasulj ne mora da se pravi samo na klasičan način. Ako ga volite, probajte sote sa kobasicama, „čili kon karne”, vegetarijanski obrok, supu od povrća, mediteransku pileću salatu, kolenice ili svinjeske kotlete na meksički način
Sote sa kobasicama
Oljuštite sveže kobasice i iseckajte na sitne komadiće. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, prorpžite kobasice 3-5 minuta, stalno mešajući drvenom kašikom. Potom dodajte seckani crni i beli luk i suve kobasice, pržite 3 minuta, pa sipajte paradajz sos i kuvani pasulj. Posolite i pobiberite, poklopite i kuvajte 15-20 minuta na srednjoj temperaturi. Po želji, dodajte seckani mladi luk, neposredno pre posluženja.
Vegetarijanski obrok
Kuvani pasulj, leblebije i sočivo isperite i iscedite. Kruške oljuštite i sitno iseckajte. Očistite i iseckajte šargarepe, celer i crveni luk. U činiji za salatu pomešajte kuvano i sveže povrće. Posolite, pobiberite, začinite uljem i sirćetom. Pospite kuminom, seckanim vlašcem i peršunom. Dobro promešajte i poslužite uz tostiran hleb.
Supa od povrća
Zagrejte ulje u šerpi na srednjoj temperaturi, dodajte mešavinu smrznutog povrća i dinstajte 3-5 minuta. Umešajte seckani beli luk, pržite 2 minuta, pa prelijte supom i kuvajte 10-15 minuta. Potom dodajte testeninu, ostavite da se krčka desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa umešajte kuvani pasulj, posolite i pobiberite i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa ringle, umešajte pesto sos, podelite u porcije, dodajte listiće parmezana i rukole i poslužite.
Mediteranska pileća salata
U činiji za salatu pomešajte maslinovo ulje, vinsko sirće i seckani bosiljak. Posolite i pobiberite i umutite vinegret. Potom dodajte sitno iseckan crveni luk, pileće meso, feta sir i čeri paradajz presečen na polai pasulj. Promešajte, ako je potrebno dosolite i poslužite.
Kolenice, komorač i paradajz
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Posolite i pobiberite kolenice. Zagrejte malo maslinovog ulja u velikoj šerpi, kratko ispržite meso sa svih strana, pa ga izvadite iz šerpe i stavite u tanjir. Na istom ulju kratko izdinstajte crni luk isečen na kriške, komorač i celer. Dodajte seckani beli luk, pržite 2 minuta, prelijte likerom od anisa i dinstajte dok ne ispari polovina tečnosti. Zatim vratite kolenice u šerpu, prelijte supom, posolite i pobiberite, dodajte paradajz, ruzmarin, lovorov list i timijan, poklopite i kuvajte u rerni oko 3 sata. Pred kraj, umešajte kuvani crni pasulj, ostavite da se ukrčka 15-20 minuta , izvadite iz rerne i poslužite.
"Čili kon karne"
U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte meso 5-7 minuta. Zatim dodajte sitno iseckani crni i beli luk, paprike iseckane na kocke, paradajz i čili začin. Posolite i pobiberite i kuvajte na srednjoj temperaturi 15-20 minuta. Zatim dodajte kuvani pasulj i seckani peršun, ostavite da se krčka još 15-20 minuta i poslužite vruće.
Svinjski kotleti na meksički način
U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko ispržite kotlete, po 3-5 minuta sa svake strane. Potom dodajte paradajz sos, supu, kukuruz i pasulj koji ste prethodno oprali i iscedili. Posolite, umešajte teks-meks začin i ostavite da se krčka dok meso ne omekša. Neposredno pre posluženja, pospite rendanim čedar kačkavaljem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
Izvor: novosti.rs
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Kolači damski poljupci koji će biti hit na slavi
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Najbrža čokoladna plazma torta za sve prilike