Pasulj ne mora da se pravi samo na klasičan način. Ako ga volite, probajte sote sa kobasicama, „čili kon karne”, vegetarijanski obrok, supu od povrća, mediteransku pileću salatu, kolenice ili svinjeske kotlete na meksički način

Sote sa kobasicama

Za 4 osobe potrebno je: 4 pikantne sveže kobasice, 1 glavica crnog luka, 100 g suvih kobasica iseckanih na kocke, 500 g paradajz sosa, 550 g kuvanog belog pasulja (iz konzerve), 3 struka mladog luka, 2 kašičice seckanog belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Oljuštite sveže kobasice i iseckajte na sitne komadiće. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, prorpžite kobasice 3-5 minuta, stalno mešajući drvenom kašikom. Potom dodajte seckani crni i beli luk i suve kobasice, pržite 3 minuta, pa sipajte paradajz sos i kuvani pasulj. Posolite i pobiberite, poklopite i kuvajte 15-20 minuta na srednjoj temperaturi. Po želji, dodajte seckani mladi luk, neposredno pre posluženja.

Vegetarijanski obrok

Za 6 osoba potrebno je: 250 g kuvanog belog pasulja (iz konzerve), 250 g kuvanog sočiva, 250 g kuvanih leblebija, 3 kruške, 2 šargarepe, 2 grančice celera, 1 glavica crvenog luka, 2 kašike seckanog peršuna, 2 kašike seckanog vlašca, 1 kašičica kumina, 2 kašike balsamiko sirćeta, 6 kašika maslinovog ulja, so i biber.
NJEGOVO VELIČANSTVO PASULJ: Ukusna mahunarka na 7 super načina
Foto: Shutterstock shutterstock_789199030

Kuvani pasulj, leblebije i sočivo isperite i iscedite. Kruške oljuštite i sitno iseckajte. Očistite i iseckajte šargarepe, celer i crveni luk. U činiji za salatu pomešajte kuvano i sveže povrće. Posolite, pobiberite, začinite uljem i sirćetom. Pospite kuminom, seckanim vlašcem i peršunom. Dobro promešajte i poslužite uz tostiran hleb.

Supa od povrća

Za 4 osobe potrebno je: 500 g smrznutog mešanog povrća za supu, 1,5 l supe od povrća, 250 g testenina u obliku mašnica, 550 g kuvanog belog pasulja (iz konzerve), 2 kašike pesto sosa, 2 kašičice seckanog belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g rukole, nekoliko krupno narendanih listića parmezana, so i biber.

Zagrejte ulje u šerpi na srednjoj temperaturi, dodajte mešavinu smrznutog povrća i dinstajte 3-5 minuta. Umešajte seckani beli luk, pržite 2 minuta, pa prelijte supom i kuvajte 10-15 minuta. Potom dodajte testeninu, ostavite da se krčka desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa umešajte kuvani pasulj, posolite i pobiberite i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa ringle, umešajte pesto sos, podelite u porcije, dodajte listiće parmezana i rukole i poslužite.

Mediteranska pileća salata

Za 4 osobe potrebno je:1 manja glavica crvenog luka, 1 malu šolju crvenog pasulja, 10 čeri paradajza različitih boja, 500 g kuvanog pilećeg mesa iseckanog na kocke, 100 g izmrvljenog feta sira. Za vinegret: 4 kašike maslinovog ulja, 2-3 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike seckanog bosiljka, so i biber.

U činiji za salatu pomešajte maslinovo ulje, vinsko sirće i seckani bosiljak. Posolite i pobiberite i umutite vinegret. Potom dodajte sitno iseckan crveni luk, pileće meso, feta sir i čeri paradajz presečen na polai pasulj. Promešajte, ako je potrebno dosolite i poslužite.

Kolenice, komorač i paradajz

Za 4 osobe potrebno je: 4 jagnjeće kolenice, 2 glavice komorača isečene na četvrtine, 1 glavica crnog luka, 2 stabljike celera, 2 čena belog luka, 60 ml likera od anisa (ili mastike), 800 g paradajza iseckanog na kocke (iz konzerve), 5 dl goveđe supe, 2 grančice ruzmarina, 1 grančica timijana, 1 lovorov list, 500 g kuvanog crnog pasulja, maslinovo ulje, so i biber.
NJEGOVO VELIČANSTVO PASULJ: Ukusna mahunarka na 7 super načina
Foto: Shutterstock shutterstock_561479077

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Posolite i pobiberite kolenice. Zagrejte malo maslinovog ulja u velikoj šerpi, kratko ispržite meso sa svih strana, pa ga izvadite iz šerpe i stavite u tanjir. Na istom ulju kratko izdinstajte crni luk isečen na kriške, komorač i celer. Dodajte seckani beli luk, pržite 2 minuta, prelijte likerom od anisa i dinstajte dok ne ispari polovina tečnosti. Zatim vratite kolenice u šerpu, prelijte supom, posolite i pobiberite, dodajte paradajz, ruzmarin, lovorov list i timijan, poklopite i kuvajte u rerni oko 3 sata. Pred kraj, umešajte kuvani crni pasulj, ostavite da se ukrčka 15-20 minuta , izvadite iz rerne i poslužite.

"Čili kon karne"

Za 4 osobe potrebno je: 450 g mlevenog junećeg mesa, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, 800 g paradajza iseckanog na kocke (iz konzerve), 4 kašičice čili začina, 550 g kuvanog crvenog pasulja (iz konzerve), 1 kašika seckanog belog luka, 3 kašike seckanog peršuna, 2 glavice crnog luka, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte meso 5-7 minuta. Zatim dodajte sitno iseckani crni i beli luk, paprike iseckane na kocke, paradajz i čili začin. Posolite i pobiberite i kuvajte na srednjoj temperaturi 15-20 minuta. Zatim dodajte kuvani pasulj i seckani peršun, ostavite da se krčka još 15-20 minuta i poslužite vruće.

Svinjski kotleti na meksički način

Za 4 osobe potrebno je: 4 svinjska kotleta, 400 g paradajz sosa, 200 g kukuruza iz konzerve, 550 g kuvanog crvenog pasulja, 250 g čedar kačkavalja, 1,5 dl supe od povrća, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice teks-meks začina i so.

U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko ispržite kotlete, po 3-5 minuta sa svake strane. Potom dodajte paradajz sos, supu, kukuruz i pasulj koji ste prethodno oprali i iscedili. Posolite, umešajte teks-meks začin i ostavite da se krčka dok meso ne omekša. Neposredno pre posluženja, pospite rendanim čedar kačkavaljem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: novosti.rs