Potrebno vam je:
400 grama fileta pilećih prsa
1 jaje
60 grama prezli
1 šaka svežih listova peršuna
40 grama šunke za pizzu
40 grama polutvrdog sira ili sira za pizzu
So i biber (po želji)
Brašno, jaja i prezle za paniranje
Postupak pripreme:
Pileće filete narežite na manje komade i stavite ih u električnu seckalicu. Dodajte čajnu kašili soli, pola čajne kašike bibera i cele listove peršina.
Sameljite sve sastojke u sitno mleveno pileće meso. Pileće mleveno meso prebacite u duboku posudu i u njega rukama umešajte 1 celo jaje i 60 grama prezli. Dobijenu smesu stavite kratko hladiti u frižider.
Ohlađeno pileće meso stavite između dva lista rastegljive folije. Rukama ili valjkom za testo razvucite mleveno meso u kvadrat debljine do 1 cm. Uklonite gornju foliju s mesa. Šunku i sir narežite na tanke trakice, ne deblje od 5 mm. Dužinu trakica neka vam određuje i željena dužina pilećih kroketa.
Mleveno meso izrežite u nekoliko dugačkih traka malo širih od trakica šunke i sira s kojima ćete ih puniti. Krokete punite tako da stavite po jednu trakicu šunke i sira, a zatim ih motate u pileću meso.
Kada se dva kraja pilećeg mesa spoje tu ga odrežite nožem i rukama zatvorite pileći kroket sa svih strana i po potrebi dodatno ispravite oblik kroketa.
Pre paniranja stavite pileće krokete na dodatnih 5-10 minuta u frižider radi lakšeg rukovanja. Paniranje odradite standardno.
Znači uvaljajte pileće krokete prvo u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u prezle.
Pileće krokete pržite u dubokom ulju, ali ne na prejakoj vatri kako vam se ne bi kroketi prebrzo ispekli spolja , a u sredini ostali sirovi. Kada prime lepu zlatno smeđu boju odložite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja s njih.
Poslužite ih uz umak po želji i hladno pivo.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
Izvor: gastro.24sata.hr
Zapečeni krompir sa šunkom i lukom
Kako Turci prave sarmu od kelja?
Posna pita sa pečurkama
Posna reforma torta
Najukusniji kiš sa povrćem