Potrebno vam je:

400 grama fileta pilećih prsa

1 jaje

60 grama prezli

1 šaka svežih listova peršuna

40 grama šunke za pizzu

40 grama polutvrdog sira ili sira za pizzu

So i biber (po želji)

Brašno, jaja i prezle za paniranje

Postupak pripreme:

Pileće filete narežite na manje komade i stavite ih u električnu seckalicu. Dodajte čajnu kašili soli, pola čajne kašike bibera i cele listove peršina.

Sameljite sve sastojke u sitno mleveno pileće meso. Pileće mleveno meso prebacite u duboku posudu i u njega rukama umešajte 1 celo jaje i 60 grama prezli. Dobijenu smesu stavite kratko hladiti u frižider.

Ohlađeno pileće meso stavite između dva lista rastegljive folije. Rukama ili valjkom za testo razvucite mleveno meso u kvadrat debljine do 1 cm. Uklonite gornju foliju s mesa. Šunku i sir narežite na tanke trakice, ne deblje od 5 mm. Dužinu trakica neka vam određuje i željena dužina pilećih kroketa.

Mleveno meso izrežite u nekoliko dugačkih traka malo širih od trakica šunke i sira s kojima ćete ih puniti. Krokete punite tako da stavite po jednu trakicu šunke i sira, a zatim ih motate u pileću meso.

Kada se dva kraja pilećeg mesa spoje tu ga odrežite nožem i rukama zatvorite pileći kroket sa svih strana i po potrebi dodatno ispravite oblik kroketa.

Pre paniranja stavite pileće krokete na dodatnih 5-10 minuta u frižider radi lakšeg rukovanja. Paniranje odradite standardno.

Znači uvaljajte pileće krokete prvo u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u prezle.

Pileće krokete pržite u dubokom ulju, ali ne na prejakoj vatri kako vam se ne bi kroketi prebrzo ispekli spolja , a u sredini ostali sirovi. Kada prime lepu zlatno smeđu boju odložite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja s njih.

Poslužite ih uz umak po želji i hladno pivo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: gastro.24sata.hr