Ne morate samo da ih pohujete i punite jer su tikvice odličan sastojak za pite, palačinke, hleb...

Probajte nove recepte od tikvica i uživajte.

PALAČINKE

Potrebno je:

500 g tikvica,

100 g maslaca,

veza peršuna,

100 g topljenog sira,

2 jajeta,

100 g rendanog parmezana,

125 ml mleka,

150 g brašna,

so, biber

Priprema: 

Tikvice operite, oljuštite, izrendajte, posolite, pa ih ostavite da odstoje više od pola sata kako bi pustile vodu. Tikvice dobro ocedite, a onda im dodajte mleko, jaja i istopljeni maslac. Promešajte, dodajte brašno, parmezan, polovinu iseckanog peršuna, so i biber. Masa treba da bude gušća od one za obične palačinke, a ukoliko je previše retka, dodajte još malo brašna. Ugrejte tiganj, sipajte smesu, ali je ne razlivajte po celom tiganju. Kada se uhvati donja korica, okrenite palačinku. Na svaku stavite kockicu topljenog sira.

DOMAĆI HLEB

Potrebno je:

600 g brašna,

2 tikvice,

25 g svežeg kvasca,

kašičica meda,

3 kašičice morske soli,

kašičica majčine dušice,

puna kašika semenki lana,

2 kašike pečenog susama,

kašičica jabukovog sirćeta,

ulje

Priprema:

Tikvice operite, narendajte, posolite i ostavite da odstoje i puste vodu. Za to vreme razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte med i pustite ga da nadođe. U brašno dodajte so, lan, susam i tikvice, dobro izmešajte, dodajte kvasac i kašičicu jabukovog sirćeta. Umesite testo, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da odstoji na toplom oko 60 minuta. Testo možete oblikovati kao lepinju ili veknu, podeliti u dva dela ili isplesti pletenicu. Oblikovano testo stavite u podmazan pleh da odstoji još 20 minuta, a zatim pecite oko 40 minuta na 200 stepeni. Posle 60 minuta odmotajte hleb i ostavite da se skroz ohladi.

LISNATA PITA

Potrebno je:

500 g lisnatog testa, 300 g rendanog kačkavalja, 100 g parmezana, 2 glavice crnog luka, 2 tikvice, 100 g pršute, 2 jajeta, 100 ml neutralne pavlake, 200 g krem sira, 100 g gorgonzole

Priprema:

Pospite radnu površinu brašnom, na njoj razvucite lisnato testo i stavite ga u podmazan pleh. Testo premažite krem sirom, a preko sira pospite parmezan. Isecite tikvice i luk na kolutiće, pršutu na kockice, pa ih poređajte preko sira. Umutite jaja s neutralnom pavlakom, prelijte preko testa, posolite, pobiberite i pospite rendanim kačkavaljem i gorgonzolom. Pitu pecite 45 minuta na 180 stepeni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zenablic.rs